latinica  ћирилица
22/01/2018 |  17:11 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Породица Тинтор из Дервенте на рубу егзистенције (ВИДЕО)

Како преживјети са 160 марака накнаде за туђу његу у подстанарском стан, пита се Ведрана Тинтор из Дервенте.
Породица симћ - Фото: РТРС
Породица симћФото: РТРС

Она и супруг, који о њој брине, на рубу су егзистенције, након што им је укинуто право на помоћ у кући.

Обољела од церебралне парализе, Ведрана је цијели живот везана за инвалидска колица и туђу помоћ. О њој брине супруг Драган, па је по основу накнаде за помоћ у кући, ранијим рјешењем Центра за социјални рад мјесечно примала по 150 марака.

"Прије пар дана ми је стигло рјешење да мој муж не води рачуна о мени и да нема те услове да ме уздржава", прича Ведрана Тинтор.

Помоћ у кући може пружати установа или медицински радник, а накнаду за то не може да оствари супруг, јер је брига о супружнику законска обавеза, појашњавају у Центру за социјални рад. Кажу да су све учинили да помогну породицу Тинтор, па им је општина Дервента годину плаћала кирију.

"Годину дана је прошло, они се нису апсолутно потрудили нити да он пронађе посао нити стан, није Тинтор Драган показао никакву добру вољу да би се потрудио, него је најлакше доћи у центар и тражити сва могућа и немогућа права", истакла је Самира Фејза директорка Центра за социјални рад Дервента.

Живе од 160 марака накнаде за туђу његу, од чега морају да плате и кирију. Понекад им газда дио кирије врати, да би могли да преживе. Драган каже да је оперисао кичму и да до посла не може. Заради нешто на дневници и израђујући предмете од дрвета, али му је брига о Ведрани на првом мјесту.

"Ако је оставим у кући, мени је ризик. Теже ми је њу оставити и мислити о њој, него оно што радим негдје", прича Драган Тинтор.

Истичу да им је накнада за помоћ у кући неопходна, јер ниједна установа, ни особа којој би центар платио ту услугу, не би, кажу, боље бринула о Ведрани, од супруга. Иако непокретна, труди се и Ведрана. Израђује накит, али га, истиче, није лако продати. Жалиће се на рјешење центра. Са накнадом за помоћ у кући, могли су да саставе крај с крајем, али без тога и без посла, егзистенција им је, наводе, угрожена.