latinica  ћирилица
22/01/2018 |  20:33 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Чолак: Неосноване критике да ХДЗ апелацијом прави алиби за блокаду БиХ

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Бариша Чолак истакао је да су неосноване критике да ХДЗ БиХ апелацијом предсједавајуће Представничког дома БиХ Борјане Кришто Уставном суду БиХ прави алиби за блокаде земље.
Бариша Чолак - Фото: СРНА
Бариша ЧолакФото: СРНА

"Не знам о каквој блокади може бити ријеч. То су инсинуације које немају утемељења", рекао је Чолак.

Он је истакао да се одредбе, које прецизирају начин избора делегата у федерални Дом народа, морају заснивати на јасно и прецизно утврђеним критеријумима, који морају довести до што потпунијег представљања сваког од три конститутивна народа, а како би се остварило начело конститутивности и равноправности народа.

Чолак је нагласио да су се у политичким разговорима већински бошњачке странке из Федерације БиХ реферисале на одредбу Устава ФБиХ која говори о томе да ће у Дому народа ФБиХ бити најмање један Бошњак, Хрват или Србин у сваком кантону, односно изборној јединици ако је један такав изабран у законодавно тијело тог кантона.

"Међутим, већ имамо одлуку Уставног суда БиХ, која, додуше, то није де јуре утврдила, јер се није расправљало о тој конкретној одредби, али се расправљало о другим одредбама Изборног закона БиХ. То на крају даје исти резултат који је предвиђен и овом одредбом", појаснио је Чолак.

Он је за сарајевски портал "Вјести" додао да се у образложењу одлуке Уставног суда БиХ на неколико мјеста прецизно дефинише да Дом народа ФБиХ није дом федералних јединица, иако је ФБиХ сачињена од кантона као федералних јединица.

На питање да ли очекује да ће Уставни суд БиХ прихватити апелацију коју је поднијела Кришто, Чолак је поновио да иста аргументација којом је Уставни суд БиХ образложио одлуку о проглашењу неуставним одређених одредби Изборног закона БиХ, важи и у случају одредби Устава ФБиХ које утврђују да се из сваког кантона бира по један делегат из сваког народа.

Чолак сматра да рјешење тог проблема треба да буде ствар унутрашњег договора у БиХ.

"Међутим, имам осјећај да неко стално прижељкује да нам ОХР наметне рјешење. Што ће нам ОХР то наметнути, ако ми можемо сами направити? Не видим потребу да то уради ОХР или било ко други", нагласио је Чолак.

Предсједавајућа Представничког дома БиХ Борјана Кришто доставила је Уставном суду БиХ нову апелацију којом је оспорила одредбе Устава ФБиХ које утврђују да се из сваког кантона бира по један делегат из сваког народа.

Такву одредбу Уставни суд БиХ прогласио је неуставном и избрисао из Изборног закона БиХ, али је она остала у Уставу ФБиХ.

Извор: Срна