latinica  ћирилица
22/01/2018 |  21:48 ⇒ 23/01/2018 | 13:25 | Аутор: РТРС

"Укрштеница": Безбједност на Балкану на климавим ногама (ВИДЕО)

Убиство у Косовској Митровици догодило се само неколико дана након што је Стејт департмент упозорио на могуће терористичке нападе у Србији и БиХ.
Укрштеница - Фото: РТРС
УкрштеницаФото: РТРС

Могу ли се очекивати нове нестабилности, и да ли велике силе жариште хибридног рата са Блиског истока усмјеравају на Балкан? Безбједносни изазови у региону били су и тема Укрштенице на РТРС-у.

Убиство Оливера Ивановића, упозорење Стејт департмента на терористичке активности у БиХ, упозорење сајтова блиских Русији, на нове атентате на Балкану, спомињање БиХ и Косова као, безбједносно, најкритичнијих тачака – све те теме доминирале су првих дана 2018. године. Да је безбједност у региону на климавим ногама став је и саговорника Укрштенице.

- Када је запад установио утицај овдје ми смо само два пуцња од нестабилности, то не говори добро о свим аранжманима који су направљени, каже Александар Павић, политиколог из Београда.

Професор на Факултету за криминалистику, криминологију и сигурносне студије у Сарајеву Горан Ковачевић истакао је у емисији "Укрштеница" да нису нама странци учинили проблем, ми проблем чинимо сами себи.

- Ако погледате медијске извјештаје, већина негативног долази од било позиционих или опозиоционих политичара - поручио је Ковачевић.

Упозорење Стејт департмента, али и информацију која се у медијима појавила крајем 2017. године, а у којој се наводи да Исламска држава позива успаване ћелије да се пробуде и крену са нападима у својим срединама, прије свега у БиХ, званични органи не би смјели игнорисати, тврди Драгомир Јовичић, професор Факултета безбједносних наука и истиче да је балкан посљдњих стотину година тек објекат свјетске политике.

- По регионалну безбједност су овом тренутку најопаснији албанско-српски односи - напомиње Јовичић.

Да упозорења Стејт департмента, посебно након убиства Оливера Ивановића треба схватити озбиљно, сматра и Мирољуб Јефтић, уредник часописа "Политикологија религије".

- То су ствари које треба озбиљно узети у обзир, поготово што постоји безброј информација и аката који су доводили до свега овога што спомиње Стејт департмент у свом извјештају - поручио је Јефтић.

Декан бањалучког Факултета за безбједност, Предраг Ћеранић, сматра – крајњи циљ је дестабилизација региона и спријечавање продирања руског утицаја. Тврди, пропагандним ратом и кампањом против институција на сјеверу Косова и у Српској, води се хибридни рат који се премјешта са Блиског истока. Дио тог рата је и прича о паравојним формацијама у Српској.

За Џевада Галијашевића, управо том информацијом, настојала се скренути пажња са главног безбједносног проблема – радикалних исламиста, посебно повратника из Сирије.

- Све је то начин да се терористичким организацијама створи маневарски простор да могу изводити одређене акције - тврди Галијашевић.

- Ми можемо очекивати и атентате и разне начине ширења лажних вијести, перформанса, па чак и покушаја анимирања младих у смислу неких протеста због измишљених прилика - поручио је  Ћеранић.

Подсјећамо, у упозорењу Стејт департмента, објављеном 10. јануара, наводи се да терористи могу да нападну, уз мало или никакво упозорење, јавна места, на којима се окупља велики број људи.

Недуго након овог упозорења услиједио је атентат на Оливера Ивановића. Уз то, управо на могућа политичка убиства, и то у режији западних обавјештајних кругова, упозоравали су и из руске Федералне службе безбједности.