latinica  ћирилица
23/01/2018 |  08:05 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

Вучић: Тражили су од нас да приведемо Додика (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србији из Сарајева, прије годину дана, упућeн званичан захтјев за хапшење предсједника Републике Српске Милорада Додика. Вучић је истакао да Србија никада неће ићи против Републике Српске, нити Српска против Србије, додајући да је Српска-тековина којом сви треба да се поносе.
Вучић у емисији Ћирилица - Фото: РТРС
Вучић у емисији ЋирилицаФото: РТРС

Покушаји дестабилизације Српске су стални и биће их и убудуће, али увјерен сам да то никоме неће успјети, рекао је предсједник Србије Александар Вучић гостујући у емисији Ћирилица.

Прошле године је, каже, упућен и званичан захтјев властима у Београду да приведу Милорада Додика.

"Тражили су од нас да приведемо Додика због, како су рекли, некакве виле. Имали смо званичне захтјеве из Сарајева још прије годину дана да приведемо предсједника Српске. Питао сам их да ли хоће да праве границу онако како су је неки други раније правили, да не пуштамо наш народ у Србију, да не дамо нашим људима који хоће да иду у Српску или БиХ", упитао је предсједник Србије.

 Међутим, министар безбједности БиХ, Драган Мектић каже да такав захтјев никада није упућен, али јесте, каже, тражена провјера финансијске трансакције приликом Додикове куповине виле на Дедињу. Додаје да је захтјев, посредством Министарства правде БиХ, у првој половини прошле године упућен Министарству правде Србије, али да још није одговорено.

"Да се изврши провјера финансијске трансакције, како је ишао новац из Павловић банке у Комерцијалну банку у Београду и никакав други захтјев није ишао. Ја не видим шта је спорно да се изврши таква провјера. Ипак се надам да ће Србија извршити ту провјеру и обавијестити нас", рекао је Мектић.

И док Мектић тврди да је размјена оваквих података између двије државе уобичајена, СНСД-ов Сташа Кошарац све види као још један притисак на предсједника Додика, и то кроз покушај нарушавања његових односа с предсједником Вучићем.

"Основни циљ, како на домаћем плану, гдје се покушавају правити и рециклирати афере без основа, тако се и на неким другим, међународним плановима, покушава Додик да елиминише, јер очигледно то је једини облик политичке борбе, и то примитивни облик, такозваног Савеза за промјене", увјерен је Кошарац.

Упркос томе, односи Српске и Србије остаће изузетно добри, поручио је Кошарац.

Исто то рекао је и Вучић, најaвивши да ће са Додиком у априлу посјетити Источну Херцеговину. Истакао је да ће Србија наставити дa помаже Српску, у складу с могућностима и дејтонским споразумом.