latinica  ћирилица
23/01/2018 |  10:09 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Три љекара из Бањалуке прегледаће Жупљанина и Станишића

Младен Жупљанин, син бившег начелника Центра службе безбједности у Бањалуци Стојана Жупљанина, рекао је Срни да је здравствено стање његовог оца и даље лоше, те да је веома значајно што је Хашки трибунал одобрио да га тројица љекара из Републике Српске почетком фебруара прегледају у Хагу.
Стојан Жупљанин и Мићо Станишић - Фото: РТРС
Стојан Жупљанин и Мићо СтанишићФото: РТРС

Он је навео да ће љекари из Српске након прегледа, са извјештајем који ће прослиједити Секретаријату Хашког трибунала, утицати на хашке љекаре да његовом оцу буде промијењена терапија, која није адекватна.

- Од посјете љекара из Српске очекујемо помак - промјену терапије или пуштање на привремену слободу два до три мјесеца ради лијечења у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци или Војномедицинској академији у Београду, након чега би био враћен у Хаг - рекао је Младен Жупљанин Срни.

Он је напоменуо да је у случају доношења одлуке о премјештању његовог оца из Хага на лијечење веома важно коју ће земљу добити, због медицинске његе, јер није исто ако добије Естонију гдје је први град 150 километара од затвора.

- Добије ли Стојан Жупљанин трећи мождани удар, биће мртав у року петнаест минута, јер га не могу стићи допремити хеликоптером - каже Младен Жупљанин.

Он је захвалио за подршку Влади Републике Српске, УКЦ-у Републике Српске и љекару Влади Ђајићу.

Хашки трибунал одобрио је да три љекара са УКЦ-а Републике Српске 1. фебруара прегледају некадашње полицијске званичнике Српске Мићу Станишића и Стојана Жупљанина.

У Хаг ће отпутовати вршилац дужности генералног директора УКЦ-а Владо Ђајић, специјалиста неурологије Синиша Миљковић и специјалиста кардиологије Никола Шобот, саопштено је из УКЦ-а.

Суђење Жупљанину и Мићи Станишићу, бившем министру унутрашњих послова Републике Српске, почело је 14. септембра 2009. године, а претресно вијеће Трибунала осудило их је крајем марта 2013. године на по 22 године затвора.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је 2016. године првостепену пресуду којом су Станишић и Жупљанин осуђени на по 22 године затвора.

Извор: СРНА