latinica  ћирилица
23/01/2018 |  10:27 | Аутор: РТРС

Припреме за организовање штрајка медицинара

Струковни синдикати доктора медицине, медицинских сестара и техничара Републике Српске организоваће штрајк здравствених радника, уколико Влада Српске не прихвати социјални дијалог с овим синдикатима и приступи преговорима о повећању плата.

У саопштењу ових синдиката наводи се да је Влади Републике Српске у новембру 2017. године упућен захтјев да се љекарима, медицинским сестрама и техничарима у свим јавним здравственим установама у Српској од ове године повећа плата за 25 одсто.

"С обзиром да Влада Српске није до 15. јануара доставила никакав одговор на тај захтјев, донесена је одлука да се приступи припремама и организовању заједничког штрајка", наводи се у саопштењу.

Ови струковни синдикати наводе да су Законом о платама из 2009. године, чије су поједине одредбе у колизији са Законом о раду, здравствени радници доведени у неравноправан положај у односу на друге раднике, јер остварују значајно мањи обим права по основу рада.

"Позната је и чињеница да здравствени радници већ више од годину дана не могу да остваре права на увећање основне плате за ноћни рад и рад у дане викенда и празника, по основу обављања најсложенијих послова, те посебних и отежаних услова рада", наводи се у саопштењу.

Захтјев Струковног синдиката доктора медицине за повећањем плата од 25 одсто подржала је Комора доктора медицине Српске.

Извор: СРНА