latinica  ћирилица
23/01/2018 |  10:48 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Си-Ен-Ен туристима: Ове године избјегавајте Дубровник

Амерички Си-Ен-Ен објавио је попис 12 туристичких дестинација које би ове године требало избјегавати, а међу њима се нашао и Дубровник.
Дубровник -
Дубровник

Иако је Дубровник већ годинама једна од омиљених дестинација за америчке туристе, Си-Ен-Ен је "бисер Јадрана" означио као локацију коју би туристи у 2018. требали избјегавати.

Дубровник је завршио на високом трећем мјесту 12 дестинација које би туристи требали избјегавати ове године, након острва Скај у Шкотској и Барселоне у Шпанији

Унеско пријети да ће због екстремно великог броја туриста Дубровнику одузети статус свјетске баштине, наводи Си-Ен-Ен па подсјећа да су због тога дубровачке власти одлучиле подузети "драстичне мјере" како би се срезао број туриста који посјећује тај град.

У Дубровнику су тако одлучили да на 4.000 ограниче број туриста који се смију попети на чувене градске зидине у једном дану. У августу 2016. тај број је у једном дану достигао невјероватних 10.388 људи, при чему је велик број људи привукла чињеница да се управо у Дубровнику снимала изузетно популарна серија "Игра пријестоља", истиче Си-Ен-Ен.

Градоначелник Дубровника одлучио је да ограничи и број крузера који улазе у древну градску луку. 2016. с крузера у град је дошло 800.000 људи, од чега је већина у граду остала тек три сата.

Ако баш морате ићи у Дубровник, пише Си-Ен-Ен, новац трошите код локалних бизниса који неријетко пропуштају да зараде на гостима с кризера.

Остале дестинације чије избјегавање се препоруије су: Скај у Шкотској, Барселона, Венеција, грчки оток Санторини, хималајска краљевина Бутан, чувени Таџ Махал у Индији, Монт Еверест, Мачу Пикчу у Перуу, Галапагошки отоци у Еквадору, Ћинкве Тере у Италији и Антарктику.

Извор: Индекс