latinica  ћирилица
23/01/2018 |  11:37 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Аљаска- Земљотрес од 8,1 степен, забиљежен мањи цунами

Аљаску је погодио земљотресе јачине 8,1 степени Рихтера, након чега су власти издале упозорење за цунами.

Упозорење за Калифорнију, Орегон, Вашингтон и Британску Колумбију накнадно је отказано, јавља Национална метеоролошка служба, али је забиљежен мањи цунами у Аљасци.

Епицентар потреса био је око 300 километара југоисточно од градића Кодијак на истоименом острву, на дубини од 10 километара.

Послије ового великог потреса, рагистровано је чак 10 мањих на истом подручју, снаге од 3,1 до 5,0 степени Рихтера. Посљедњи се догодио сат и 27 минута након првог.

У Енкориџу, главном граду Аљаске, издано је екстремно упозорење због "ванредне пријетње за живот и имовину".

"Ако сте лоцирани на обалном подручју, премјестите се у унутрашњост, на виши терен. Упозорење од цунамија значи да је он могућ или да се већ догађа. Цунамији су низ таласа који су опасни више сати након њиховог почетног доласка. Први талас не мора бити и највећи", стоји у саопштењу Центра за управљање ванредним ситуацијама.

Становници Аљаске на друштвеним мрежама јављају да се потрес осјетио стотинама километара далеко, као и да се у Кодијаку огласила сирена за узбуну због могућег цунамија.

Служба за хитне случајеве у овом граду јавља да плима у градском каналу флуктуира, што може бити упозорење надолазећег цунамија.

Надлежни у Сан Франциску такође су упозорили грађане који се налазе три блока од пацифичке обале или пет блокова од залива Сан Франциска, да се припреме за евакуацију ако то буде потребно.

Ипак, касније је упозорење за Калифорнију, Вашингтон и Орегон отказано.

Извор: Агенције