latinica  ћирилица
23/01/2018 |  13:26 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

СДП се повлачи из разговора о измјенама Изборног закона

Социјалдемократска партија БиХ одлучила је да се повуче из даљих разговора о измјенама изборног законодавства у БиХ, које организују Делегација ЕУ у БиХ и Амбасада САД, уз експертску помоћ ОХР-а.

У саопштењу из СДП-а наводе да је разлог за ову одлуку то што су "СДА и ХДЗ јасно показали да су спремни блокирати чак и рад Парламента ФБиХ, како би спријечили да се уопште расправља о било каквом законском рјешењу које ће осигурати несметано одржавање избора.

"Ми, у СДП-у, више не желимо да учествујемо у фарси коју режирају СДА и ХДЗ. Данашњом одлуком да покушају блокирати Парламент ФБиХ показали су чврст савез, којем је циљ опстанак на власти по сваку цијену. Чак и по цијену да се грађанима онемогући да бирају власт какву они желе", наводе из СДП-а.

У саопштењу се додаје да је очито да "СДА и ХДЗ од БиХ намјеравају направити нови случај "Мостар", у којем већ десет година нема избора, али у којем су СДА и ХДЗ у том периоду потрошили пола милијарде КМ из буџета овог града, без икакве контроле и било чије одлуке".

Ванредна сједница Представничког дома Парламента ФБиХ, коју су сазвале опозиционе странке СДП БиХ и ДФ, данас није одржана због недостатка кворума.

На засједању, чији је почетак био заказан за 12.00 часова, а на којем је требало да буде расправљано о Приједлогу закона о изборним јединицама и броју мандата у Парламенту ФБиХ, нису се појавили посланици СДА и ХДЗ-а.

У сали су била 43 посланика, али да би дневни ред могао да буде усвојен неопходно је да сједници присуствује њих 50,.

Извор: СРНА