latinica  ћирилица
23/01/2018 |  13:28 | Аутор: РТРС

Министарство: Дорадити Закон о комуникацијама БиХ уважавајући надлежност ентитета

Предложени Закон о комуникацијама БиХ неопходно је вратити на дораду и усаглашавање, а увођење јединственог европског броја за хитне ситуације - 112 законски уредити у складу са уставом, уважавајући надлежности ентитета и важећих закона, речено је Срни у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У овом министарству наглашавају да је увођење поменутог броја ентитетска надлежност, јер се оператори јавних телекомуникационих услуга, као и оперативни центри и сва инфраструктура за хитне ситуације налазе на територији ентитета, што је у складу са важећим Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама Српске.

Ресорно министарство подсјећа да су у јулу прошле године Министарству комуникација и транспорта БиХ упутили мишљење на Нацрт закона о допунама Закона о комуникацијама БиХ, које је сачињено у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Српске и Републичком управом за цивилну заштиту који у оквиру својих надлежности третирају број за хитне ситуације.

С обзиром да је ово мишљење уважено само у појединим ставкама које се више односе на техничку природу и дефиниције које нису биле у складу са важећим законом, те да нису уважене поједине примједбе, Министарство саобраћаја и веза је крајем октобра прошле године затражило од Савјета министара да повуче из процедуре Нацрт Закона о допунама Закона о комуникацијама.

У образложењу тог захтјева наведено је да одређени статови овог законског рјешења нису прихватљиви, јер искључују учешће ентитета и Брчко дистрикта у доношењу подзаконских аката који уређују њихове послове и радне задатке за које су надлежни.

"Приједлог је у супротности са чланом 14 Закона о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних или других несрећа у БиХ, којим се дефинише обавеза сарадње и координације Министарства безбједности БиХ са надлежним ентитеским органима у области заштите и спасавања и представља пренос надлежности и у супротности је са Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама", навели су из Министарства саобраћаја и веза у образложењу.

Из овог министарства подсјећају и да је на сједници Савјета министара 31. октобра прошле године утврђен Приједлог закона о допунама Закона о комуникацијама БиХ, уз прихваћене сугестије министра безбједности које се односе на поједине чланове и тачке овог акта, али да је у тексту Приједлога закона о допунама Закона о комуникацијама БиХ, који се нашао у парламентарној процедури, измјена става 7 извршена неспретно, јер се у истом уводи и термин "тијело за спасавање ентитета", без дефинисања шта оно представља.

"Из тих разлога се не слажемо са констатацијом представника Савјета министара да су примједбе из Српске прихваћене", појаснили су у ресорном министарству.

Из Министарства саобраћаја и веза наглашавају и да је закључцима предметне сједнице Савјета министара формулисана и тачка 8 у којој се поново наводе "тијела за спашавање ентитета".

"Неопходно је дефинисати и допунити члан 2 новим ставом 8 тако да гласи: 'Правилник из става 7 овог члана доноси Министарство уз обавезну сагласност ентитетских влада које координирају стручно мишљење надлежних органа ентитета и Брчко Дистрикта БиХ'", наводе у ресорном министарству.

Приједлогом Закона о комуникацијама БиХ предвиђено је увођење јединственог броја за хитне ситуције – 112 и да се формира јединствени центар за пријем и обраду позива на јединствени европски број за хитне ситуације 112.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Душанка Мајкић рекла је данас да бројеви за хитне ситуације, у Републици Српској 121, а у Федерацији БиХ 112, постоје у оквиру устава и закона, те да Устав Српске и важећи Закон о спасавању у ванредним ситуацијама одређује да је та област у искључивој надлежности ентитета.

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић тврди да се увођењем јединственог броја за хитне ситуације 112 у БиХ не преноси надлежност са ентитета на ниво БиХ.

Извор: СРНА