latinica  ћирилица
23/01/2018 |  13:32 | Аутор: РТРС

У Српској нема обољелих од малих богиња

У Републици Српској тренутно нема обољелих од малих богиња, речено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске.
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

Из Института наглашавају да је вакцинација дјеце најсигурнија и најефикаснија превентивна мјера у сузбијању заразних болести.

Педијатар Дома здравља Бањалука Боса Ђајић рекла је да је у односу на ранији период повећан одзив родитеља за вакцинацију дјеце МРП вакцином.

- Разлози за већу заинтересованост родитеља за вакцинисање дјеце је појава морбила у окружењу. Осим тога, вакцинација МРП вакцином обавезна је према Правилнику о имунизацији. Родитељи су свјесни да су одговорни за евентуално оболијевање дјетета уколико их не вакцинишу - каже Ђајићева.

Она каже да су основни разлози за избјегавање вакцинисања дјеце утицај разних антивакциналних лобија и порука путем друштвених мрежа, заснованих на неоснованим тврдњама о штетности вакцина.

- Посљедице невакцинисања су оболијевања од морбила, рубеоле и заушака уколико невакцинисана особа дође у контакт са обољелим - истиче Ђајићева.

Она наводи да су морбиле изузетно лако преносива заразна болест, која се шири међу невакцинисаним.

- Компликације након облијевања од морбила су релативно честе и тешке, а изнимно могу завршити и смртним исходом. Уколико је већи број невакцинисаних особа, лако долази до појаве епидемија - упозорила је Ђајићева.

У Србији је од почетка појаве малих богиња у октобру прошле године Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" забиљежио 1.255 обољелих, од којих је троје умрло.

Извор: СРНА