latinica  ћирилица
23/01/2018 |  14:01 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

Црква Светог Митра у Равном - национални споменик

Историјско подручје Цркве Светог Митра са старим гробовима у Равном проглашено је националним спомеником БиХ, саопштено је из Комисије за очување националних споменика БиХ.
Црква св. Митра -
Црква св. Митра

На сједници Комисије усвојене су измјене и допуне одлуке о проглашењу културног пејзажа Меморијалног комплекса Музеја "25. мај" у Дрвару националним спомеником БиХ, а које се односе на уврштење мјеста и остатака Споменика жртвама фашизма.

Чланови Комисије донијели су одлуке којима се утврђује да критеријуме за проглашење националним спомеником БиХ не испуњавају Турбе Сефер-паше Аликадића са мезарјем у селу Каменица, засеок Оџак, општина Илијаш, локалитет Виле Божић у Бањалуци и јавна чесма Цареве воде на Палама.

Комисија је одлучила да покрене поступак измјена и допуна одлука за културни пејзаж Споменика парка жртава фашистичког терора Гаравице у Бихаћу, градитељску цјелину Меморијалног комплекса Шушњар у Санском Мосту, мјесто и остатке градитељске цјелине Синан-бегове џамије у Чајничу и историјску грађевину Виле Емериха Пасхола у Бањауци.

Сједници Комисије присуствовали су замјеник турског амбасадора у БиХ, те представници Амбасаде Француске и ОХР-а.

Извор: СРНА