latinica  ћирилица
23/01/2018 |  14:21 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Фемић: Штрајк једино може да спријечи повећање плата

Штрајк здравствених радника једино може да спријечи повећање плата, рекао је данас предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске Миодраг Фемић.
Фемић, конференција за новинаре - Фото: СРНА
Фемић, конференција за новинареФото: СРНА

Он је навео да ће струковни синдикати доктора медицине и медицинских сестара и техничара Републике Српске организовати генерални штрајк здравствених радника, уколико Влада Српске не прихвати социјални дијалог са овим синдикатима и приступи преговорима о повећању плата.

- Дефинитивно идемо у штрајк и желимо да га припремимо у складу са законима, а јавност ће бити обавијештена о тачном термину одржавања - рекао је Фемић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он истиче да генерални штрајк може бити одложен уколико ресорно министарство крене у преговоре са синдикатом о повећању плата, а једино га може спријечити повећање плата.

Фемић је навео да су струковни синдикати у новембру 2017. године упутили Влади Републике Српске захтјев да се љекарима, медицинским сестрама и техничарима у свим јавним здравственим установама у Српској од ове године повећа плата за 25 одсто.

Он је додао да је захтјев Струковних синдиката за повећањем плата од 25 одсто подржала Комора доктора медицине Српске.

Извор: СРНА