latinica  ћирилица
23/01/2018 |  15:20 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Богданић: Ми смо за разговоре, али не пристајемо на уцјене синдиката здравства

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да ће разговарати са представницима свих репрезентативних синдиката здравствених радника, али да неће пристати ни на какве уцјене о повећању плата.
Драган Богданић - Фото: СРНА
Драган БогданићФото: СРНА

Поводом најаве струковних синдиката доктора медицине, те медицинских сестара и техничара Српске да ће организовати генерални штрајк здравствених радника, уколико Влада Српске не прихвати социјални дијалог са њима и не приступи преговорима о повећању плата, Богданић је рекао да ће разговарати са свим синдикатима ако су њихови захтјеви реални и ако је из тога искључена политика и политиканство.

Богданић каже да се разговори, који се већ воде са синдикатима, могу наставити на начин да се разговара на реалним и економско-одрживим показатељима, али то никако не може да буде ултиматум неке од страна.

"У Економској политици и буџету Републике Српске за 2018. годину речено је да неће бити повећања плата у јавном сектору. Уколико неко изађе са захтјевом да се плате повећају за 25 одсто, онда то говори о намјери онога ко све то предлаже", истакао је Богданић.

Он је подсјетио да је током свог мандата у сталном контакту са репрезентативним синдикатима, као и са синдикатима који се баве правима здравствених радника.

"Свакодневно сам у контакту са предсједницима Синдиката здравства и социјалне заштите Миленком Гранулићем и Самосталног синдиката радника у здравству Жељком Шукалом са којима разговарам о материјалном положају здравствених радника и стварању бољих услова рада и свега онога што је битно да здравствени радник буде задовољан и да здравствени систем несметано функционише", ракао је Богданић.

Он је подсјетио да је предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске Миодраг Фемић раније, прије почетка разговора о колективном уговору, напустио састанак о тој теми.

"Фемић није учествовао у креирању колективног уговора и данас говори да предстаља здравствене раднике. Бојим се да Фемић нема довољно снаге да представља здравствене раднике, а свакако има довољно снаге да се бави политизацијом и политиком", рекао је Богданић.

Извор: СРНА