latinica  ћирилица
23/01/2018 |  15:29 | Аутор: РТРС

Зашто Берлин ћути око убиства Ивановића?

Њемачка влада и Министарство спољних послова нису објавили саопштење поводом атентата на Оливера Ивановића. Зашто? Да ли Берлин страхује од нових тензија? О томе за DW говори државни секретар у Министарству Михаел Рот.
Михаел Рот (фото:  wikipedia.org) -
Михаел Рот (фото: wikipedia.org)

Господине Рот, прије неколико дана на Косову је убијен Оливер Ивановић. Да ли Њемачка и Европска унија страхују од заоштравања ситуације на Западном Балкану након тог атентата?

Михаел Рот: Европска унија, али и савезна влада у Берлину, морају јасно да покажу да им није свеједно каква ће бити будућност Западног Балкана. Морамо да инвестирамо више времена, више новца, више креативности како би људима у региону показали јасну перспективу. Али ми не можемо никога да присилимо да уради оно што је добро за њега;то значи да очекујете појачани ангажман и од земаља у региону?

Да, то значи да је на Западном Балкану прије свега потребан процес помирења, више заједништва, више економских напора, мора се уочити ангажованија борба против корупције. И на крају, потребно је више радних мјеста за младу генерацију. Њемачка влада ту наравно помаже.

И шта Ви у име Њемачке можете конкретно да поручите грађанима у региону, људима који се поново боје нестабилности, страхују за сопствену будућност?

У начелу постоји перспектива чланства у Европској унији за земље Западног Балкана. И ЕУ и Њемачка то сматрају својом обавезом. Али ја бих ипак волио да људи на Западном Балкану осјете и схвате да нису сами и да смо ми на њиховој страни.

Ако сте на њиховој страни, зашто онда њемачка влада, а ни Министарство спољних послова, нису објавили саопштење након атентата на Ивановића? Преко Твитера, и Ви и Министарство у Берлину, често коментаришете догађаје у свијету, а након убиства Ивановића није било реакције из Берлина, огласио се само Брисел. Зашто Берлин ћути?

Ако се Њемачка око неког питања не изјашњава зато што је то питање већ коментарисала Европска унија, то не смете да схватите као ћутање Берлина, већ управо супротно. Ми без икаквих ограничења подржавамо јасну позицију Европске уније. Јер, на крају крајева, овде се не ради о уласку земаља Западног Балкана у Њемачку, већ у Европску унију. Ми морамо повећати видљивост ЕУ на Западном Балкану, мора постати јасно да Унија има велики интерес да у региону буде мира, помирења, стабилности и просперитета за многе грађане. И на крају, наравно, да дође до јачање правне државе и демократије.

За то су одговорни владајући политичари. Да ли сте након атентата контактирали с владама Србије и Косова? Шта су Вам рекли?

Процес нормализације и дијалога између Косова и Србије од есенцијалног је значаја за остваривање напретка по питању уласка Србије у Европску унију. Важно је међусобно разговарати. То је темељ за помирење, дијалога мора бити!

Предсједник Србије Александар Вучић посјетио је прошлог викенда Косово. Послао је неколико занимљивих порука, између осталог о томе да би се "требало обрачунати с криминалом и корупцијом и у сопственим редовима". Како коментаришете његов одлазак на Косово? Како тумачите ту његову поруку?

Драго нам је, наравно, да је предсједник Србије јасно поручио да приближавања између ЕУ и земаља Западног Балкана, а поготово Србије, може бити само ако се она идентификује са заједничким вриједностима. Борба против корупције, јачање правне државе, заштита мањина и регионална сарадња нужни су предуслови у том процесу.

У Берлину још није формирана нова коалиција, влада политички вакуум, а послове обавља техничка влада. Да ли то има посљедице по спољну политику СР Њемачке? Шта савезна (техничка) влада тренутно уопште да уради, шта она чини?

Уопште нема вакуума по том питању. Ми смо веома активни што се тиче спољне и европске политике. Ја ћу рецимо ускоро да посјетим земље Западног Балкана. Разговарамо, размењујемо мишљења. Протеклих недјеља у Берлину су ме посјетиле политичарке и политичари из региона. Нема дакле никаквог застоја. Али, наравно да многи чекају на нову, стабилну њемачку владу која је свјесна своје одговорности за Европу у којој ће владати мир и помирење. И на томе управо радимо.

Михаел Рот је дугогодишњи посланик Социјалдемократске партије Њемачке (СПД) и од 2013. државни секретар за Европу у Министарству спољних послова у Берлину.

Извор: Дојче веле / DW