latinica  ћирилица
23/01/2018 |  16:32 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Фемић-Штрајк може спријечити повећање плата; Богданић-разговори могу, уцјене не (ВИДЕО/ФОТО)

Струковни синдикат доктора медицине Српске и синдикат медицинских сестара и техничара почеће припреме заједничког штрајка у јавним здравственим установама, ако Влада Српске не почне преговоре о повећању плата од 25 одсто. На то су се, кажу, одлучили јер Влада није одговорила на њихов захтјев од новембра прошле године. Ресорни министар Драган Богданић поручује-на разговоре пристаје, али не и на уцјене о повећању плата.
Драган Богданић - Фото: СРНА
Драган БогданићФото: СРНА

Припрема законских аката и обавјештења ресорном министарству, Фонду и директорима јавних здравствених установа-први је корак, а потом и организовање штрајкачких одбора, поручују из Синдиката. Изричити су-дефинитивно иду у генерални штрајк.

"Штрајк може одложити министарство ако крене у преговоре за повећање плата, а може и га повећање плата спријечити", рекао је Миодраг Фемић, предсјдник Синдиката доктора медицине.

Овакав потез правдају укупним стањем у здравству, које, тврде, од 2009. године иде силазном путањом; посебни колективни уговор се у највећем броју установа не примјењује, смањене су плате, не уплаћују се доприноси, а остварују и далеко мање права по основу рада у односу на друге раднике.

Синдикат здравства - преговори (Фото: РТРС)

Томе свједочи, додају, и суморна статистика-од укупно 23 одсто здравствених радника у Српској, у земље ЕУ отишла је скоро половина-11, 2 одсто, а од децембра до данас Републику Српску напустила су 53 љекара специјалисте.

"Наше сестре овдје раде оно што у западним земљама раде љекари. Нажалост, за тај посао нису адекватно плаћене и ми се надамо, апелујемо да дође до социјалног дијалога са министарством здравља и Владом Републике Српске и да сједнемо и ријешимо те проблеме", поручује Ранко Палачковић, предсједник Синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске.

Ресорни министар Драган Богданић пристаје на разговоре. Оне већ започете, каже, могу наставити само на реалним показатељима, али то, поручује, никако не може да буде ултиматум.

"У Економској политици и буџету Републике Српске за 2018. годину речено је да неће бити повећања плата у јавном сектору. Уколико неко изађе са захтјевом да се плате повећају за 25 одсто, онда то говори о намјери онога ко све то предлаже", навео је Богданић.

Богданић подсјећа да је предсједник Струковног синдиката доктора медицине Миодраг Фемић прије почетка разговора о колективном уговору, напустио састанак о тој теми, због чега сматра да нема снаге да представља здравствене раднике.