latinica  ћирилица
23/01/2018 |  17:01 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Бијељина: "Женске руке - женски бизнис" (ВИДЕО)

"Женске руке - женски бизнис" - назив је пројекта обуке незапослених жена у изради рукотворина, да би се повећала могућност њиховог самозапошљавања. Пројекат је дио Регионалног програма локалне демократије који финансира Европска унија, а спроводи УНДП, а на подручју Бијељине ће га спровести Фондација "Лара" и Српско Културно Умјетничко Друштво "Јања" из Нове Јање. Првом обуком, која ће почети у марту, биће обухваћено 15 жена.
Женско предузетништво - Фото: РТРС
Женско предузетништвоФото: РТРС

Планирано је да жене прођу обуку за кројење, шивење, ткање и вез, која ће трајати три мјесеца, а затим и да науче основне вјештине промоције и продаје сопствених производа. На овај начин требало би да се помогне самозапошљавање жена, првенствено ниже образованих на селу.

Мирзета Томљановић из фондације "Лара" истиче: "Жене које се нама обраћају су мање запослене, све је нижи степен образованости жена што је поражавајуће".

Пројекат није ограничен само на три групе од по пет жена које ће проћи обуку у радионици СКУД "Јања", већ би требало да се нова знања и вјештине пренесу и на друге незапослене младе жене.

"Имамо адекватан простор, јер смо га ми већ оспособили, имамо машине за шивење, разбој за ткање, још увијек није то бројчано како би требало, али у суштини, то је за овај вид сасвим довољно", рекла је Цвија Крајишник, кореограф СКУД "Јања".

Један од циљева овог пројекта вриједности 50.000 марака, који ће трајати 12 мјесеци је и афирмација ручног рада и производа са етно-мотивима и очување аутентичних традиционалних производа овог подручја.