latinica  ћирилица
23/01/2018 |  18:40 ⇒ 24/01/2018 | 07:49 | Аутор: РТРС

Додик у посјети Храму Светог Саве у Београду

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, посјетиће сутра Храм Светог Саве у Београду, гдје ће га дочекати великодостојници Српске православне цркве /СПЦ/.
Храм Светог Саве (фото:Tanjug/Rade Prеlic) -
Храм Светог Саве (фото:Tanjug/Rade Prеlic)

Свештенство СПЦ упознаће предсједника Српске о динамици радова на иградњи Храма Светог Саве.

Радови на изградњи Храма Светог Саве требало би да буду завршени до 2019. године када ће бити обиљежено 800 година од оснивања прве српске архиепископије. Израда мозаика на куполи Храма Светог Саве у Београду завршена је 13. децембра прошле године, а компанија "Гаспромњефт" је за мозаичко уређење куполе уплатила четири милиона евра.Пројекат уређења куполе Храма реализовао је умјетнички колектив под руководством академика Руске академије умјетности Николаја Мухина.

Уређење куполе Храма Светог Саве на Врачару представља један од највећих пројеката мозаичког декорисања криволинијског простора у свијету, а укупна површина платна износи 1.248 метара квадратних. На изради централне композиције "Вазнесење Христово", која украшава куполу Храма, радило је 70 руских и српских умјетника.

Храм Светог Саве на Врачару је један од главних споменика архитектуре у Србији и један од највећих православних храмова у свијету. Изграђен је на мјесту спаљивања моштију Светог Саве од отоманских власти 1594. године. Храм је пројектован крајем 19. вијека, изградња је почела тек 1935. године, али је била одгођена због Другог свјетског рата.

Подизање куполе завршено је 1989. године, Храм је званично отворен тек 2004. године, али унутрашње уређење још траје.

Извор: СРНА