latinica  ћирилица
23/01/2018 |  20:04 ⇒ 24/01/2018 | 08:59 | Аутор: РТРС

Не јењавају тврдње медија у ФБиХ о наводним паравојним јединицима у Српској (ВИДЕО)

Не јењавају тврдње медија у Федерацији о, како кажу, паравојним јединицама и списковима неподобних политичара у Републици Српској. Те оптужбе, између осталог, заснивају се на разговорима са водећим људима СДС-а. Ове приче преузимају и велики медији држава чланица НАТО-а, који се не либе да за новонасталу ситуацију, уз власти Републике Српске, оптуже и Русију.
Не јењавају тврдње медија у ФБиХ о наводним паравојним јединицима у Српској? - Фото: Screenshot
Не јењавају тврдње медија у ФБиХ о наводним паравојним јединицима у Српској?Фото: Screenshot

Челници СДС-а у федералним медијима тврде да је Удружење "Србска част" паравојна формација чији су чланови криминалци наоружани пушкама за ликвидације. Изјављују да власт Републике Српске прави листе за одстрел неподобних политичара, угледних личности и активиста.

Премда у тим разговорима анализирају и проблеме из области економије и осталих питања важних за БиХ, у насловима, без изузетка, доминирају крајње негативни описи Републике Српске.

"Ми имамо проблем у БиХ јер је ово изборна година. Због тога су и почели ови спинови око паравојних формација. Ко зна шта ће сљедеће неком пасти напамет", запитао се Драгомир Јовичић, професор Факултета безбједносних наука у Бањалуци.

Политиколога Александара Павића не чуди што федерални и глобални медији ненаклоњени Србима потенцирају приче о измишљеној паравојсци за коју чак тврде да је основана под руским налогом. Истиче да је недавно утицајна лобистичка група Атлантски савез Вашингтону предложила да оснује базу у Брчком. И то је, сматра Павић, један од узрока кампање против институција Републике Српске, овај пут инициране вијешћу о "Удружењу Србска част".

"Није само Вашингтон пост писао о томе, писао је и Гардијан и Ал џазира. Постоји сличност, да не кажем исти сценарио и реторика као код лажне приче о државном удару у Црној Гори прошле године", истакао је Павић.

Изјавама о прављењу спискова политичких противника предсједник СДС-а Вукота Говедарица призива међународну заједницу да интервенише против институција Републике Српске, сматра Сташа Кошарац из СНСД-а.

"Увиђају у СДС-у, ПДП-у и НДП-у да немају никакве шансе на изборима ове године, па покушавају на темељу притисака и контаката са неким параобавјештајним и међународним организацијама направити једну врсту међународног интервенционизма", сматра Кошарац.

Причама о наводним списковима политичких противника и паравојној јединици, склоњени су у страну текстови о нападу на тадашњег предсједника Владе Србије Александра Вучића у Сребреници или Бошњацима који су се борили за такозвану Исламску државу Сирије и Леванта.

А, то и јесте један од мотива креатора лажних вијести о Републици Српској, сагласни су наши саговорници.