latinica  ћирилица
23/01/2018 |  21:30 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Има ли краја запошљавањима у Министарству иностраних послова БиХ? (ВИДЕО)

Само неколико часова након што смо пренијели причу коју је објавио Глас Српске, о учесталим прерасподјелама радника, због пријема нових, Министарство иностраних послова БиХ поново је објавило конкурс у којем траже шест нових службеника. Овим поступком, константне тврдње како у државном сектору има превише запослених, губе смисао, имајући у виду да ове године у заједничким институцијама планирају да запосле додатних 1.124 службеника. Тако ће број запослених у БХ администрацији прећи цифру од 23.000.
Конкурс у министарству иостраних послова БиХ - Фото: РТРС
Конкурс у министарству иостраних послова БиХФото: РТРС

Нови радни дан и прилика да се у МИП-у БиХ запосле нови радници. На конкурсу објављеном на сајту Агенције за државну службу БиХ, тражи се шест нових радника за рад у службама за радно-правну заштиту, економску дипломатију, Азију и Африку, међународноправне послове, визно-пасошке послове и опште послове.

Плата, од 1.100 до 1.300 КМ. Ништа не би било чудно да поменуто министарство и њен први човјек Игор Црнадак, јуче нису доспјели у жижу јавности због наводних родбинских и страначких запошљавања.

Глас Српске објавио је текст да је Црнадак успио немогуће, да на четири радна мјеста запосли 11 радника. Осим констатације да у тексту Гласа Српске пише да је све у складу са законом, Црнадак, јуче није имао други коментар.

Данас се није јављао на телефон, а из министарства само кратко одговарају:

"Као што је у тексту који спомињете наведено, све је урађено у складу са законом и прописима Агенције за државну службу. Других коментара министар нема о овој теми", наводи се у саопштењу министарства иностраних послова БиХ.

У најновијем конкурсу, између осталог, тражи се радник више у Одсјеку за економску дипломатију, иако је у тексту објављеном у Гласу Српске наведено да су у тој улози од фебруара до децембра прошле године радила четири службеника.

Плата 1.200 КМ. Константним запошљавањима и прерасподјелом радника незадовољни су и радници МИП-а.

У писму, које су послали Истражној комисији, а које је стигло и на нашу мејл адресу, траже да се изврши увид у рад Министарства и заустави, како наводе, бахато понашање Игора Црнатка:

"Сви у Министарству знају унапријед ко ће бити примљен. Други проблем је распоред људи у дипломатско-конзуларну мрежу. Неки људи спајају по два или три мандата или проведу у сједишту највише годину да би се вратили на њима жељену дестинацију".

У Гласу Српске објаснили су и како се наводно одвија процес константног запошљавања радника на истим функцијама.

"Кандидат, након "намјештеног" конкурса, добије рјешење Агенције за државну службу о распореду на радно мјесто. Послије извјесног времена иде на другу позицију у министарству иностраних послова, укључујући и ДКП. Агенција, затим, активира механизам, који је у складу са законом, а према којем, на упражњено мјесто буде запослен сљедећи кандидат са листе најуспјешнијих", наводе из Гласа Српске.

Намеће се питање да ли ће и овај конкурс завршити по већ познатој шеми-да на шест радних мјеста буде запослено више од десет радника, страначки подобних и рођака.