latinica  ћирилица
23/01/2018 |  21:59 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

Министарство саобраћаја и веза Српске: Закон о комуникацијама БиХ вратити на дораду (ВИДЕО)

Република Српска потврдила је још једном да није дала сагласност на јединствени број за хитне случајеве 112. У министарству саобраћаја и веза истичу да је предложени Закон о комуникацијама БиХ неопходно вратити на дораду и усаглашавање, а увођење јединственог европског броја за хитне ситуације-законски уредити у складу са уставом.
Пренос надлежности - Фото: РТРС
Пренос надлежностиФото: РТРС

Министарство саобраћаја и веза затражило је од Савјета министара да повуче из процедуре Нацрт Закона о допунама Закона о комуникацијама, јер одређени статови овог законског рјешења искључују учешће ентитета у доношењу подзаконских аката који уређују њихове послове и радне задатке за које су надлежни:

"Приједлог је у супротности са чланом 14 Закона о заштити и спасавању људи и материјалних добара од природних или других несрећа у БиХ, којим се дефинише обавеза сарадње и координације Министарства безбједности БиХ са надлежним ентитетским органима у области заштите и спасавања, представља пренос надлежности и у супротности је са Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама", наводе у министарству саобраћаја и веза Српске.

Тако не мисли министар безбедности БиХ Драган Мектић. Тврди да се увођењем јединственог броја за хитне ситуације, надлежности са ентитета неће пренијети у Сарајево. Увођење броја 112, каже, обавеза је у процесу уласка у Европску унију.

"Ви кад окренете број 112 и пијавите неку тешку несрећу овдје у Добоју ви добијете Добој неће вам се јавити ни Зеница ни Сарајево, али да је систем 112 јединствен за БиХ не можемо сад имати 112, 113, 114", истиче Мектић.

Са министром безбједности нису сагласни у СНСД-у, гдје тврде да је успостављање броја 112 преношење надлежности.

Број за хитне ситуације 121 у Српској већ постоји, у оквиру Устава и закона, поручују у овој странци.

"Ја се надам да такозвани Савез за промјене, иако њихов предлагач неће дозволити да овај закон прође у Представничком дому али ако прође, ми ћемо га срушити у Дому народа, тако да се надам да још једна од надлежности неће бити пренесена на ниво БиХ", увјерава Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ.

Осим тога, Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама одређено је да Влада Српске доноси пропис о организацији и функцинисању система осматрања, обавјештавања и узбуњивања у шта спада и број за хитне ситуције 121, кажу у СНСД-у.