latinica  ћирилица
24/01/2018 |  10:37 | Аутор: РТРС

Плес успорава старење ума и тијела

Физички активни људи могу да успоре процес старења свог мозга а самим тим и тијела, тврди студија објављена у часопису "Frontiners in Human Neuroscience".
Плес        (Фото:indipendent.co.uk) -
Плес (Фото:indipendent.co.uk)

Посебно добра активност која највише утиче на одлагање старења, и менталног и физичког, јесте плес. Како објашњава докторка Кетрин Рехфилд, физичка активност има ефекат успоравања и спречавања пропадања менталних и физичких способности уобичајеног за старење.

Поред плеса, и вјежбе издржљивости су те које повећавају онај дио мозга који је најсклонији пропадању. Иако, само плесање је посебно корисно за одржавање или чак поправљање равнотеже.

Научници су за истраживање одабрали 52 волонтера старости од 63 до 80 година и подијелили их у двије групе; једна се учланила на плес, а друга је била спортска контролна група. Они који су плесали су имали сталне промјене кореографије и тражило се да од њих то све запамте.

Програм спортске групе укључивао је вјежбе снаге, издржљивост и флексибилност. Код обје групе је примијећено увећање хипокампуса, подручја мозга које је најсклоније пропадању због старења. Тај дио мозга је, такође, задужен за меморију, равнотежу и учење. Код оних у плесној групи повећали су се и дијелови лијеве стане хипокампуса, и посебан дио десне стране под именом субикулум.

Плесање, посебно оно праћено промјенама кореографије, боља је активност од неких активности које захтијевају понављање, као што је вожња бицикла или ходање. Они из плесне групе су, такође, пуштали различите жанрове музике, а плесну рутину мијењали сваке двије недјеље, и изводили различите покрете рукама, формације, кораке, ритмове и брзине.

Много је важно препустити се музици и не размишљати да ли изгледате смијешно јер она има терапеутски ефекат и подиже ниво среће.

Извор: Недељник