latinica  ћирилица
25/01/2018 |  14:00 ⇒ 28/02/2018 | 14:24 | Аутор: РТРС

"Дјеца у медијима" - Округли сто у организацији РТРС-а (ВИДЕО)

Округли сто о теми "Дјеца у медијима" одржан је данас у Баналуци, у организацији Радио телевизије Републике Српске. Циљ овог скупа био је давања подршке стручне јавности медијима, како би се остварио најбољи интерес дјетета у друштву, а разматрана је и доступност садржаја за маргинализоване и рањиве групе дјеце, али и одраслих.
Округли сто "Дјеца у медијима" - Фото: РТРС
Округли сто "Дјеца у медијима"Фото: РТРС

У оквиру округлог стола "Дјеца у медијима" разговарано је и о томе да ли су дјеца адекватно заступљена у медијима, у смислу обима и начина заступљености, учешћа тема релевантних за дјецу и учешћу дјеце као стваралаца дјечијих програма. Виши стручни сaрадник у Одјељењу за стратешки развој РТРС-а, Тања Шокчевић подсјетила је да ово није први пут да РТРС организује догађаје у којима су у фокусу дјеца. 

 

У извјештавању о дјеци првенствено треба да се води рачуна о најбољем интересу дјетета, а подједнако је важно и његово право на мишљење, став је омбудсмана за дјецу Српске, Драгице Радовић.

Шеф Одјељења Уницефа БиХ за комуникације Нела Качмарчик Мадуна сматра да је врло танка линија између заштите приватности и промоције учешћа дјетета у медијима. 

"Треба водити рачуна о томе да креатори медијских садржаја нису само професионални медији, новинари и продуценти, који подлијежу некој врсти регулативе, већ да медији представљају и све оно што се дешава на друштвеним мрежама, када приватни креатори медијских садржаја, а то смо сви ми, постављамо садржаје који, можда, чак и угрожавају права дјетета", истакла је Качмарчикова.

У раду овог округлог стола учествовали су и представници Републичког педагошког завода, бањалучког Универзитета и Регулаторне агенције за комуникације.