latinica  ћирилица
26/01/2018 |  22:43 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Појавио се мистериозни ледени диск у Кини (ВИДЕО)

Снимак великог леденог диска, пречника осам метара, који се полако окреће на површини ријеке Лиао у провинцији Лиаонинг у Кини, за кратко вријеме је постао веома виралан на друштвеним мрежама.

Оно што је изазвало чуђење многих је то што се диск непрестано окреће константном брзином, чак и када на њему стоји петнестак људи.

Многи коментатори на друштвеним мрежама бавили су се одговором на питање како је ледени диск уопште и настао. Стручњаци, изгледа, имају одговор на то.

Будући да ово није први пут да се овако нешто дешава, тим физичара са Универзитета у Лијежу, на основу једног старијег примера, изнио је претпоставку да је "главни кривац" температура воде.

Што је температура више расте, вода постаје гушћа. Лед по ободу диска почиње да се отапа, што постепено ствара вртлог који почиње да помјера лед изнад њега. Ускоро лед почиње да се окреће и мало по мало формира кружни облик.

Овакве "мистериозне" ледене формације" јављају се у другим леденим крајевима свијета, на Арктку, у Скандинавији, Русији и Канади.

Ледени дискови много чешће су мањег пречника, па би овај могао да буде "капиталац". Ипак, највећи до сада примијећени ледени диск имао је пречник од чак 17 метара.

Извор: Б92