latinica  ћирилица
29/01/2018 |  09:56 | Аутор: РТРС

Научници откривају: Када је здраво пити воду, а када не?

Постоје теорије да воду није добро пити уз оброк, и поједини нутриционисти изричито су против тога.
Вода - Фото: илустрација
ВодаФото: илустрација

Али, други стручњаци истичу да нема научних доказа за то, и да вода може само да помогне.

Многи након оброка радо попију воду или сок, нарочито ако је јело било слано. Једни кажу да им то успори варење хране, док други не виде разлику.

Противници испијања воде током и након јела кажу да се на тај начин разређује киселина у желуцу (ремети се њен пХ) која је неопходна за правилну разградњу хране и апсорпцију хранљивих материја, па цијели процес варења траје дуже, што може да доведе до различитих сметњи и надутости.

Они савјетују да, уколико баш морате да попијете воду током јела, на примјер ако је храна сува, узмете само гутљај.

"Ако пијете воду одмах након јела, уплићете се у природно вријеме неопходно за варење хране. Препоручујем да ништа не пијете пола сата прије и након јела. У тих 30 минута ваш систем улази у сљедећу фазу варења", објаснила је нутрициониста доктор Анџу Суд за портал food.ndtv.com.

Суд наводи да су неке студије показале да је потребно направити тај размак, јер он помаже у апсорпцији важних хранљивих материја.

"Конзумирањем воде одмах након јела се разређују желудачни сокови, укључујући ензиме који су битни за варење. То може да резултује мањим излучивањем ензима за варење, што може да проузрокује горушицу", додаје нутрициониста.

Суд истиче и да се не слаже с испијањем воде током оброка јер то спрјечава природну апсорпцију хранљивих материја након варења.

Доктор Мајкл Пико са клинике Мејо се не слаже с тим.

"Не треба се бринути да ће вода разриједити желудачне сокове или ометати варење. Заправо, вода током или након оброка помаже и процесу уситњавања хране како би ваше тијело могло да апсорбује хранљиве материје. Вода, такође, омекшава столицу, што помаже у спрјечавању констипације", рекао је.

Извор: Б92