latinica  ћирилица
29/01/2018 |  16:20 | Аутор: РТРС

Апликација за спортисте открила америчке војне базе

Осјетљиве информације о дјелатности америчких, и не само америчких, војника постале су широко доступне захваљујући апликацији коју је направила компанија "Страва" из Сан Франциска за људе који се баве спортом.
Војна база САД-а (Фото: Sputnik/Vladimir Pirogov) -
Војна база САД-а (Фото: Sputnik/Vladimir Pirogov)

У новембру прошле године она је на интеренету објавила интерактивну карту "Глобал хит мап" која показује кретање корисника апликације по свијету. У неким подручјима карта је била скоро потпуно тамна. Експерти су обратили пажњу на жаришта активности у зонама гдје се воде борбе, укључујући Сирију и Ирак.

По њиховом мишљењу, то могу да буду само америчке базе. У том случају, објављене информације могле би да буду пријетња за војни персонал ових база. Посматрачи су на карти нашли наводну базу ЦИА у Могадишу и базу америчких специјалних снага у рејону Сахал у Африци.

За разлику од слика доступних на "Гугл мапи", карта "Страва" омогућава не само да се сазна гдје се налазе објекти у овим војним базама, већ и да се прати кретање војника. То може бити искоришћено и за извођење напада, пишу "Гардијан" и "Вашингтон пост". Представник Централне команде САД пуковник Ратног ваздухопловства Џон Томас саопштио је да војска већ проучава могуће посљедице откривања оваквих података.

Извор: Глас Српске