latinica  ћирилица
30/01/2018 |  07:58 | Аутор: РТРС

Кључни симптоми депресије на које треба обратити пажњу

Кад чујемо да је неко депресиван, обично то вежемо за стања и осјећаје које смо имали сами у неким сличним тужним ситуацијама, иако често не можемо да дефинишемо шта то значи. Али када се говори о депресији у клиничком смислу, односно у смислу озбиљног поремећаја, подразумијева се скуп симптома који имају свој интензитет и трајање.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Код депресије у клиничком смислу лоше расположење најчешће није везано за само једну животну ситуацију или акцију, већ је трајно. Такође, оно је увијек везано и за неке друге симптоме који припадају соматским и когнитивним сферама понашања, каже др Петрана Бречич из Завода за афективне поремећаје Клинике за психијатрију Врапче.

Додаје да такво стање по правилу траје дуже од две недјеље и интензитетом је такво да онемогућава особу у нормалном породичном и ширем социјалном функционисању.

"Када било који симптом или нежељено понашање траје дуже од петнаестак дана, или је таквог интензитета да сами видимо, или нам други кажу да више не можемо сами, да смо другачији, да смо промијенили понашање или почели да заказујемо, то су знакови депресије. Ако туга, раздражљивост, губитак енергије, немогућност поправљања расположења, несаница, напетост, немир, осјећај кривице и личне неспособности, те разни тјелесни симптоми трају дуже од петнаестак дана, свакако треба потражити помоћ", каже др Бречић.

Према процјенама Свјетске здравствене организације (СЗО), од депресије данас болује око 300 до 350 милиона људи, а до 2020. године постаће други глобални здравствени проблем (сада је на 4. мјесту), а у женској популацији први.

Она је проминентни јавно здравствени проблем, јер је узрок не само високе болесности, већ и смртности (15 одсто депресивних особа изврши самоубиство), радне неспособности, повећаног ризика кардиоваскуларних и осталих тјелесних болести, истиче др Бречић.

Извор: Б92