latinica  ћирилица
30/01/2018 |  15:20 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Ангио сала у бијељинској Општој болници оправдала очекивања (ВИДЕО)

Ангио сала у бијељинској Општој болници оправдала је очекивања запослених и пацијената.
Операција - Фото: РТРС
ОперацијаФото: РТРС

Од отварања 8. септембра 2014. године до данас, у овој савремено опремљеној коронарној јединици урађено је у просјеку, годишње око хиљаду интервенција.

Спасен је живот витално угрожених срчаних болесника, а другима je продужен и побољшан квалитет живота. Стручњаци ове болнице у сарадњи са најбољим кардиолозима у региону допринијели су да бијељинска болница постане установа у којој је могуће ријешити и најкомплексније и најтеже лезије на крвним судовима срца.

И ових дана пацијентима су успјешно урађене комплексне интервенције на срцу.

У савремено опремљеној ангио сали бијељинске болнице створени су услови да се спасе болесници, који су због акутног срчаног удара умирали. У сарадњи са најбољим кардиолозима у регији урађене су двије комплексне процедуре. Једном пацијенту то су претходно радили у другој болници, али нису успјели.

Александар Лазаревић, кардиолог из Универзитетског клиничког центра Бањалука каже да је данас урађен додатни корак у рјешавању проблематике у вези са стањем његових коронарних крвних судова.

"Кад кажемо комплексне процедуре, то је да захтијевају додатно знање, додатну опрему, специјалне жице, које се не користе у свакодневном рутинском раду. А професор Стојковић је један од врхунских интервентних кардиолога" истакао је Лазаревић.

Сарадња са врхунским стручњацима и заједничке операције драгоцјено су искуство за бијељинске кардиологе.

"Неки су били код нас на обуци, али смо наставили сарадњу у смислу извођења перкутарних коронарних интервенција, односно интервенције преко катетера, жица, балона и стентова на коронарним крвним судовима", рекао је Синиша Стојаковић, професор кардиоваскуларне медицине на Медицинском факултету у Београду. 

Болница може имати врхунске стручњаке, каже професор Стојковић, али ако нема адекватан материјал и услове за катетеризацију, као што има ангио сала у Бијељини, која је најновије генерације, ништа не можете урадити.

Број интервенција ову салу сврстава међу најзначајније у региону.

"Оно што је Влада Српске уложила у ову салу, у ову болницу, на најбољи начин оправдавамо тиме што сала ни једног момента није стајала, сала је пружала и спашавала животе појединим људима, који су имали акутни инфаркт миокарда", навео је доктор болнице у Бијељини Синиша Максимовић.

Терапеутским процедурама у ангио сали, каже Максимовић, обезбијеђен је бољи квалитет и продужетак живота пацијентима. Задовољни су сарадњом са кардиолозима из региона, који помажу у едукацији домаћег кадра. Нова болница у Бијељини у чију је изградњу Влада Српске уложила 80 милиона марака, знатно је унаприједила здравствену заштиту пацијената на овом подручју.