latinica  ћирилица
01/02/2018 |  12:03 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Лопаре: У јануару 60 пацијената са симптомима сличним грипу

На подручју општине Лопаре у јануару је пријављено 60 пацијената са обољењем сличном грипу и тај број је за 20 мањи него у јануару прошле године, рекао је Срни директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић.
Директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић - Фото: РТРС
Директор Дома здравља Лопаре Желимир НешковићФото: РТРС

Нешковић је навео да су обољели најчешће пацијенти у доби од 25 до 72 године.

Он је подсјетио да су ове сезоне вакцину против грипа примила 142 пацијента из групе обавезних видова осигурања и 101 пацијент који је платио вакцинисање.

"Током јануара, јављали су нам се и пацијенти са запаљењем грла, носа, уха и респираторног тракта", додао је Нешковић.

Према његовим ријечима, у овој здрваственој установи пријављен је само један случај обољења малих богиња - код дванаестогодишњег дјетета.

Нешковић је најавио да ће од суботе, 3. фебруара, у овој здравственој установи радити љекари специјалисти из области неурологије и урологије који ће пацијенте прегледати сваких петнаест дана.

"Радиће се ултразвучни прегледи крвних судова врата, као и ултразвучни прегледи абдомена и мале карлице", рекао је Нешковић.

Као најважнији пројекат који ће у овој години радити Дом здравља Лопаре, Нешковић је издвојио изградњу објекта у коме ће бити смјештен Центар за базичну рехабилитацију /физијатрија/ и педијатријска амбуланта.

"С првим данима прољећа радићемо акцију бесплатних превентивних прегледа под називом `Базари здравља` у мјесним заједницама општине Лопаре, гдје ће породични љекари обављати прегледе, мјерити крвни притисак, шећер и холестерол у крви", најавио је Нешковић.

Извор: СРНА