latinica  ћирилица
07/02/2018 |  09:09 ⇒ 09:10 | Аутор: РТРС

Зашто с годинама теже подносимо мамурлук?

Није тајна да мамурлуке све теже подносимо што смо старији, а ево и објашњења зашто.

У двадесетим сте могли да устанете ујутру без проблема, иако сте до пет ујутру пили све што сте дохватили, а кад дођете у тридесете, након три чаше вина ујутру имате осјећај да вам је глава величине повећег телевизора.

Једна од теорија која објашњава зашто мамурлук с годинама све теже подносимо гласи да временом све рјеђе пијемо, тако да тијело није навикло на алкохол. Али, то није једини разлог, ево каква још објашњења нуди наука.

Мијења се композиција тијела

Чињеница је да људи с годинама имају више масти, а мање мишићне масе у тијелу. Док је мишићно ткиво 75 одсто вода, масти садрже само око 10 одсто воде. А алкохол се брже апсорбује ако тијело има више мишићног ткива јер то значи и више воде. Са друге стране, више масти у тијелу значи да алкохол дуже остаје концентрисан у тијелу.

Осим тога, мање воде у тијелу значи и да ћете лакше дехидрирати ако попијете доста алкохола.

Мање ензима у јетри

Ензими који се налазе у јетри су одговорни за метаболизирање алкохола и прочишћавање система. Међутим, с годинама у јетри имамо све мање тих ензима, због чега су, логично, мање ефикасни.

Процес опоравка је спорији

Када дођете до тридесетих, ваше тијело више не може тако брзо да изађе на крај са инфекцијама и болестима, као што је некад могло. То значи да због успореног процеса опоравка више не може ни тако брзо да се опорави од пијанке.

Рјеђе пијете

У већини случајева, конзумирање алкохола постаје све рјеђе што сте старији. Кад сте били млађи, вјероватно сте били склонији томе да попијете коју на забавама и неким друштвеним догађајима, али што сте старији, све рјеђе пијете.

Онда кад се деси да попијете коју више него што би требало, тијело не може брзо да се избори са таквим "нападом".

Извор: Мондо