latinica  ћирилица
10/02/2018 |  15:37 | Аутор: РТРС

Мистерија једне од најлегендарнијих фотографија свих времена

На чувеној фотографији Алфреда Ајзенстата, коју је 14. августа 1945. године направио на Тајмс скверу у Њујорку, приказан је амерички морнар који љуби медицинску сестру усред гомиле људи који су прослављали капитулацију Јапана и коначни завршетак Другог свјетског рата.
На чувеној фотографији Алфреда Ајзенстата приказан је амерички морнар који љуби медицинску сестру - Фото: илустрација
На чувеној фотографији Алфреда Ајзенстата приказан је амерички морнар који љуби медицинску сеструФото: илустрација

Слика, која се и даље рангира као једна од најпрепознатљивијих у историји, постала је популарна до те мјере да су многи тврдили како се баш они налазе на њој (лица младића и дјевојке су нејасна), а Ајзенстат никада није питао за њихова имена. Тако су њих двоје постали мистерија која је заинтригирала јавност.

Захваљујући физичару Доналду Олсону и његовим колегама Стивену Кавалеру (астрофизичару) и Раселу Доешеру (астроному), утврђено је вријеме у којем је настала чувена фотографија, а све то на основу анализе дужине и угла сјенки на њој.

Они су посветили више од четири године рада том пројекту, а чак су направили и моделе зграда које су се тада налазиле на Тајмс скверу на основу скица, старих мапа и фотографија. Потом су објавили да се фамозни пољубац десио у 17.51, али њихов детективски посао није у потпуности ријешио мистерију идентитета људи с Ајзенстатовог дјела, иако је помогао да се донекле елиминишу људи који су тврдили да су се 14. августа давне 1945. године у поменуто вријеме нашли на Тајмс скверу. Наиме, више хиљада људи истакло је како су управо они били пар с фотографије.

Најпознатија од тих тврдњи везује се за морнара Џорџа Мендозу и болничарку Грету Цимер (сада Фридман). Међутим, највећи проблем био је тај што су Мендоза и Фридманова рекли да су се пољубили око 14 часова поподне и то послије филмске пројекције која се завршила педесетак минута прије тог чина. Било како било, за Глена Мекдафија, који је био један од мушкараца који су тврдили да је он тајанствени Американац са слике (више пута је био подвргнут детектору лажи), неки научници сматрају да је говорио истину. Иначе, болничарка за коју је рекао да је дама са слике била је Едит Шаин и умрла је 2010. године. Мекдафи је преминуо прошле године, а Ајзенстат 1995, док призор који је забиљежио прије тачно седам деценија не престаје да одушевљава свијет.

Извор: Независне новине