latinica  ћирилица
12/02/2018 |  08:42 | Аутор: РТРС

Шта се дешава у организму када избаците шећер из исхране?

Избацивање шећера из исхране има бројне здравствене користи, а мршављење односно смањење ризика од гојазности само је једна од њих.
Шећер - Фото: РТРС
ШећерФото: РТРС

1. Губитак сала са стомака

Рачуница је једноставна: ако желите да се ријешите сала на стомаку, храну богату шећерима замијените оном богатом влакнима.

2. Подизање енергије

Кад поједете нешто слатко или попијете кафу, осјећате налет енергије након којег слиједи њен нагли пад. Управо зато посегните за храном богатом здравим мастима и споро сварљивим протеинима, како бисте имали енергије током цијелог дана.

3. Смањивање жеље за слатким

Што више једете слатко, то ћете и више жудијети за њим, и обрнуто.

4. Бољи рад срца

Конзумирање прекомјерних количина шећера за посљедицу може да има гомилање лошег холестерола, што може да доведе до разних болести срца.

5. Смањени ризик од дијабетеса

Мање шећера у организму, мање и шансе за обољевање од дијабетеса.

6. Бићете боље фокусирани

Исхрана богата шећером може да се поигра с вашом концентрацијом, наруши функције мозга и појача симптоме депресије, наводи се у књизи "Zero Sugar Diet". Другим ријечима, шећер није добра храна за ваш мозак.

7. Спречавање надутости

Иако се надутост обично повезује са сланом храном због натријума који утиче на задржавање воде у тијелу, надутост може да настане и због претјеране конзумације шећера.

8. Бољи сан

Америчка Национална асоцијација за сан довела је у везу лош сан с прекомјерном конзумацијом шећера током дана. Тако можете да спавате довољно, али да се ипак ујутро осјећате исцрпљено.

9. Љепши изглед коже

Шећер лоше утиче на колаген, бјеланчевину у људском тијелу која је врло важна за младолик изглед.

10. Раст мишића

Поједина америчка истраживања повезала су губитак мишићне масе код старијих особа с рафинисаним шећером који спречава тијело у синтетисању бјеланчевина у мишић.

Извор: Б92, Индекс