latinica  ћирилица
13/02/2018 |  14:42 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Маринковић: Српска треба да има свог извозника меса у Турску

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић изјавио је Срни да Српска треба да има свог извозника меса у Турску, те да је много предузећа који испуњавају све услове за тај посао.
Стојан Маринковић - Фото: СРНА
Стојан МаринковићФото: СРНА

Маринковић је нагласио да извоз јунећег меса у Турску тренутно ради само једна фирма из Федерације БиХ, због чега су произвођачи из Републике Српске у неравноправном положају.

"Осим потребе да имамо свог извозника меса, заступамо и став да домаћа јунад треба да се користе за исхрану домаћег становништва и да нам то буде примарни циљ-откуп и прерада меса за потребе домаћег становништва", рекао је Маринковић.

Он је нагласио да је домаће месо далеко квалитетније од увозног.

"У прилог томе је и чињеница да је Турска прије годину и по забранила увоз меса из БиХ, јер су примијетили да увезено месо није поријеклом из БиХ, односно да не одговара квалитету меса који су до тада куповали", објаснио је Маринковић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истакли су да су у више наврата од надлежних институција у БиХ тражили да предузму све прописане мјере уређења спољнотрговинског пословања и заштите домаће производње.

"Подржали смо у том смислу и реаговања Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске у више наврата, који су се сводили на исто - да се обезбиједи и пољопривредницима из Републике Српске извоз својих производа у Турску, а не само једном или двојици извозника из Федерације БиХ", навели су у ресорном министарству.

Министарство подсјећа да је у претходним годинама било једно од главних иницијатора за уређење овог питања и спровођење свих дозвољених мјера у смислу заштите домаћег пољопривредно-прехрамбеног сектора, како на нивоу Републике Српске, тако и у БиХ.

"Поред тога, Министарство ће у оквиру својих ингеренција и могућности уложити додатне напоре у сврху стабилизације сточарске производње у Републици Српској с циљем подизања њене конкурентности", тврде у Министарству.

Извор: СРНА