latinica  ћирилица
13/02/2018 |  16:08 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Позориште "Стерија" из Вршца гостује у НПРС

У Народном позоришту Републике Српске у понедјељак, 19. фебруара, гостује Народно позориште "Стерија" из Вршца, са представом "Едмунд Кин" аутора Хадија Курића, у адаптацији и режији Ирфана Менсура.
Представа "Едмунд Кин" (Фото: evrsac.rs) -
Представа "Едмунд Кин" (Фото: evrsac.rs)

Ова представа биће изведена на Великој сцени НПРС са почетком у 20.00 часова.

За драму "Едмунд Кин" Хади Kурић је добио годишњу награду за најбољи текст у области Валенсије, и био номинован за годишњу награду као најбољи глумац. Драму је написао 2004. године, када његова компанија Позориште Отпора и премијерно изводи комад.

- Будући да сам и сам режисер и глумац покушао сам да створим лик близак ономе што реално знам, осјећам и мислим о нашој професији. Шест лица носе радњу у којој Едмунд Kин, славни глумац, одлучује да брани част дјевојке која му је тражила помоћ након бјекства са сопственог вјенчања са моћним Лордом Мелвилом, краљевим штићеником. Штитећи дјевојку Kин ризикује своју комотну позицију и покреће лавину ризичне и промишљене побуне која ће га вратити самоме себи након година проведених у испразном и самозадовољном ваљушкању у слави - рекао је Курић.

Улоге тумаче Срђан Радивојевић, Иван Ђорђевић, Неда Грубиша, Вања Радошевић, Драган Џанкић и Тамара Тамчи Тоскић, наведено је на сајту Народног позоришта Републике Српске.