latinica  ћирилица
15/02/2018 |  16:44 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Ђокић: Подршка производњи електричне енергије из обновљивих извора (ВИДЕО)

Боравећи у општини Доњи Жабар, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић подржао је пројекат "Голд МГ" о производњи електричне енергије из обновљивих извора. Такође, указао је на тежак положај општине Доњи Жабар у којој је коефицијент од ПДВ драстично смањен, што је, умногоме отежало функцинисање ове локалне самоуправе.
Доњи Жабар, Ђокић - електрана "Голд-МГ" - Фото: СРНА
Доњи Жабар, Ђокић - електрана "Голд-МГ"Фото: СРНА

Након усвајања Закона о обновљивим изворима енергије, предузеће Голд МГ је почело производњу електричне енергије дневног капацитета једног мегавата, која за сировину користи ђубриво и отпад. Дио елетричне енргије предузеће задржава за себе, а вишкове испоручује у систем Електропривреде Републике Српске.

- У плану је проширење производње, јер су произвођачи и сви који имају робу истеклог рока и проблеме са еколошке стране, показали заинтересованост за сарадњу - каже Горан Митровић, из овог предузећа.

Министар Ђокић је за 2020. годину најавио израду новог акционог плана подстицаја производње електричне енергије из обновљивих ресурса.

- Мислим да је могуће дјеловати и прије тога у функцији даље подршке овом објекту у погледу развоја капацитета - рекао је он.

Ђокић је након посјете Жабару истакао да би овој локалној заједници требало повећати коефицијент ПДВ-а, јер је неоправдано умањен за чак 63 одсто. За то има и разлога, јер становништво фиктивно пријављено у Брчком, углавном живи у Доњем Жабару.

Договорнео је такође да након израде плана у прошлој години, градња кружног тока у Лончарима буде завршена у овој години. Планирана је и изградња локације за индустријску зону у Доњем Жабару.