latinica  ћирилица
15/02/2018 |  17:18 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Србија са три филма на Берлиналу

Данас почиње један од најпрестижнијих свјетских фестивала - 68. филмски фестивал у Берлину. Србија ће се представити са три остварења, а четири филма након премијере на Берлиналу стижу на Фест.
Берлин- Филмски фестивал (Фото: http://www.nileinternational.net) -
Берлин- Филмски фестивал (Фото: http://www.nileinternational.net)

Директор Филмског центра Србије Бобан Јевтић најавио да ће 17. фебруара у главном такмичарском програму Берлинала бити приказана руско-пољско-српска копродукција "Довлатов" Алексеја Германа млађег, у коме главну улогу игра Милан Марић.

Јевтић истиче да Србија деценијама није имала ниједан филм у том програму и да су карте већ распродате и за премијеру и прву репризу.

Истог дана у селекцији која је посвећена омладинским филмовима, биће приказан кратки анимирани филм "Непутовања" Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег.

У програм Форум, који је посвећен класицима, уврштено је култно остварење "Кад будем мртав и бео" Живојина Павловића, које ће имати чак три пројекције, а ријеч је о рестаурираној копији израђеној у оквиру пројекта - Вип Кинотека.

Ствараоци из Србије учествоваће на платформи за умрежавање Берлинале Талентс, која траје од 17. до 22. фебруара.

У програму "250 талената", који ће ове године окупити 128 жена и 122 мушкарца, учествоваће редитељ Марко Грба Синг и сценографкиња Миљена Вучковић.

У 10 пројеката одабраних за учешће у програму Пројект Лабс уврштен је пројекат "Пејзажислободе" Марте Попиводе.

Јевтић наглашава да је Берлинале најважнији фестивал за европско тржиште, посебно за централну и јужну Европу.

- Он је нама можда и важнији од Кана, јер се ту постиже већина договора. Сви су на једном месту, сви сједимо на том маркету и ту се направе договори за цијелу годину - објаснио је Јевтић.

Са прошлогодишњег Берлинала београдска публика ће на предстојећем Фесту, од 23. фебаруара до 4. марта, имати прилику да погледа филмове "Ана, љубави моја", "Божија земља", "Трагом костију", "Фантастична жена" и "Забава", а у програму су се нашла и три остварења из Ггавне такмичарске селекције овогодишњег Берлинског фестивала.

Извор: Танјуг