latinica  ћирилица
15/02/2018 |  18:12 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

Олакшати малишанима борбу са најтежим болестима

Цијело друштво треба да, у складу са могућностима, пружи подршку дјеци обољелој од најтежих болести и да им олакша борбу, рекла је министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић на академији у Бањалуци "За храбра мала срца" којом је обиљежен Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести.
Академија "За храбра мала срца" - Фото: РТРС
Академија "За храбра мала срца"Фото: РТРС

"Овај дан је прилика да размислимо о томе и да свако од нас пружи допринос и подршку овој дјеци", рекла је Давидовићева.

Руководилац Дјечијег одјељења хематоонкологије Универзитетског клиничког центра Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић навела је да је на овом одјељењу тренутно четрнаесторо дјеце, од којих 12 има малигну болест, те да се тај број мијења из дана у дан.

"Најчешћа малигна обољења која се код нас лијече су акутне леукемије, малигни лимфоми, а у посљедње вријеме имамо доста тумора костију и мозга", рекла је Самарџићева.

Она је нагласила да, иако је превенција малигних болести у дјечијем узрасту веома тешка, она, ипак, постоји, те је потребно наћи начине да се она појача.

"Још нисмо у стању да спријечимо настанак ових болести код дјеце или да предвидимо њихов настанак, али потребно је радити на томе да се ојача друштвена свијест о малигним обољењима код дјеце и да се тој дјеци створе што бољи услови за лијечење", рекла је Самарџићева.

Предсједник Управног одбора Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Вита Малешевић истакла је значај обиљежавања Сјетског дана дјеце обољеле од малигних болести, како би се јавности указало на проблеме са којима се суочавају породице малишана који се боре са овом болешћу.

"Овај датум обиљежавамо бројним активностима, у оквиру којих смо организовали музичке, ликовне и плесне радионице, те све сумирамо на овој академији", рекла је Малешевићева.

Она је навела да су тренутно попуњени капацитети Родитељске куће у којој бораве малишани који се лијече на УКЦ са породицама, те да је тамо тренутно седморо дјеце.

Говорећи о финансирању Родитељске куће, Малешевићева је истакла да је оно и даље неизвјесно. "Кућа има много трошкова, а средства за њено нормално функционисање још успијевамо да обезбиједимо уз помоћ донатора и хуманитарних акција", рекла је Малешевићева.

Академији "За храбра мала срца" су присуствовали и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске Љиљана Иванчић, предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић и други гости.

Скуп је организовало Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" које је основано 2014. године у Бањалуци с циљем да се овој дјеци омогуће најбољи услови лијечења, дијагностика, третман, њега и праћење након лијечења.

Извор: СРНА