latinica  ћирилица
15/02/2018 |  19:32 ⇒ 16/02/2018 | 09:31 | Аутор: РТРС

Нова провокација- Сарајевска "честитка" за Дан државности Србије (ВИДЕО)

На улаз Амбасаде Србије у Сарајеву, непознати починоци залијепили су плакат са мртвачком главом, испод које пише "Четници косто-бацани". Истовремено, припадници Бошњачког покрета протестовали су испред зграде Амбасаде. Tо су осудили званичници Србије и Републике Српске. Предсједник Милорад Додик рекао је да је то највећа провокација упућена Србима, од завршетка рата.
Плакат са мртвачком главом на згради Амбасаде Србије у Сарајеву - Фото: СРНА
Плакат са мртвачком главом на згради Амбасаде Србије у СарајевуФото: СРНА

Сарајевска честитка за Дан државности Србије- јуче плакати са мртвачким главама, а данас протести чланова Бошњачког покрета под ратном заставом тзв. Армије РБиХ. Постављање плаката истражују у МУП-у Кантона Сарајево. Из Амбасаде Србије поручују да су појачали мјере безбједности. Амбасадор Станимир Вукићевић сматра да су плакати и протести повезани.

- Нити смо шта радили, нити предузимали, ни Амбасада, нити Србија да би се тако реаговало. Разлог може да буде данашња прослава државног празника и да се на тај начин покаже расположење једног дијела бошњачке популације који не жели добре српско-бошњачке односе - каже Вукићевић.

Предсједник Србије Александар Вучић очекује да ће надлежни у Сарајеву да пронађу одговорне за плакате на згради Амбасаде.

- Просто, то су ствари које се не раде, али вјерујем да ће надлежни органи у БиХ пронаћи кривце - рекао је Вучић.

За предсједника Српске плакати на Амбасади Србије у Сарајеву су највећа провокација од Дејтона до данас. Ратнохушкачке поруке из Сарајева које су се чуле испред Амбасаде, баш када Србија слави Дан државности, јасно, каже, говоре ко ремети мир и стабилност у БиХ и региону.

- Све то се дешава у вријеме када је Србија, на челу са предсједником Александром Вучићем, у више наврата досад пружала руку помирења са жељом да односи са БиХ буду у духу стабилности, пријатељства и узајамног разумијевања - каже Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић поручио је да је недопустиво да од званичних органа ФБиХ нема никакве осуде плаката са нацртаном мртвачком главом и натписом "четници" на згради Амбасаде Србије. Све, каже, подсјећа на напад на тадашњег премијера Александра Вучића, у Поточарима, који је до данас остао нерасвијетљен.

- Ово је порука и осталима, не само Србима који овдје живе, да има снага којима није добродошло ништа што је српско и то је само наставак досадашњих напада - сматра Иванић.

Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак каже да "у свему овоме морамо побиједити ми који гледамо у будућност и који желимо да се Срби и Бошњаци, Србија и БиХ заједнички развијају једна поред друге, свом снагом напредују и у реформама и ка ЕУ, а не да побиједе они који желе страх и неизвјесност".

Поводом Дана државности Амбасада Србије је вечерас у Сарајеву организовала пријем.