latinica  ћирилица
15/02/2018 |  21:05 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Инфантино најавио драстичне промјене

Предсједник ФИФА Ђани Инфантино изразио је незадовољство тренутним пословањем фудбалских клубова и најавио радикалне промјене правила које би на снагу требале ступити до краја ове године.
Ђани Инфантино - Фото: nezavisne novine
Ђани ИнфантиноФото: nezavisne novine

- Не свиђа ми се што се догађало у 2017. години. На трансфере је потрошено укупно 6,4 милијарде долара, агенти су добили пола милијарде, а на омладинске погоне потрешено је само 60 милиона. Како је могуће да што се више троши, то мање иде малим клубовима? Гдје су улагања у младе играче? - запитао се Инфантино у разговору за Газета дело Спорт.

Према његовом мишљењу, прво је потребно увести правило обавезне транспарентности свих давања агентима. Затим, увођење строжих правила за саме трансфере, "јер је недопустиво да циркулише више од шест милијарди долара, а онда се сазна да је велики дио тих послова обављен на црно и у илегали".

- Очекујте краћи љетни прелазни рок. Сада предуго траје, екипе би до почетка сезоне већ требало да буду дефинисане. А у зимском прелазном року ћемо ограничити број трансфера, јер је то вријеме за побољшање екипа, а не комплетни ремонт! Није ми драго да видим да један играч игра једно коло у једном клубу, а друго у противничком - изричит је Инфантино.

- Желим да вратимо вриједности фудбалу које су га учиниле толико популарним. Зато ћемо и смањити број играча које клубови могу довести на позајмицу и одредити колико буџета мора бити уложено у развој младих играча - каже он.

Инфантино је истакао и модел пословања који му се чини најприхватљивији: "Погледајте Американце, они имају најрегулиранији систем на свијету и управо они годину заврше с највећим плусом. На вријеме су схватили да је једини начин раста лиге изједначеност у улагању".

- Љетни прелазни рок требало би да буде посљедњи с тренутним правилима, а до краја 2018. очекујте драстичне промјене! - порућио је предсједник ФИФА.

Извор: Агенције