latinica  ћирилица
16/02/2018 |  09:04 | Аутор: РТРС

Брејвик тврди да се покајао

Норвежанин Андерс Беринг Брејвик, који служи затворску казну због убистава 77 људи у Ослу и на острву Утоја, тврди да је спреман да одбаци своја милитантна увјерења и националистичку идеологију, пише лист "Вердес ганг".
Нацистички поздрав Брејвика у судници - Фото: AP
Нацистички поздрав Брејвика у суднициФото: AP

Брејвик је у писму управи затвора "Скиен" рекао да жали због терористичких напада које је починио 22. јула 2011. године и затражио да му се помогне да остави свој криминални живот иза себе, пише лист.

Осуђени масовни убица наводи у писму које је послао прошлог прољећа да је достигао четврту фазу процеса дерадикализације, који је сам развио, и да је "надмашио Нелсона Менделу", пренио је "Спутњик".

Он је рекао да је спреман да одбаци "фашистичку, националсоцијалистичку и етнонационалистичку" идеологију и покрет. Није поставио никакве услове, пише лист.

Писмо је послато у вријеме када је Брејвик изгубио судски спор у којем је тврдио да му норвешка држава крши људска права.

Психијатар Хенинг Верој из Универзитетске болнице у Ослу каже да не вјерује у аутентичност Брејвикових навода.

"Нема разлога да вјерујемо да се покајао. Очигледно је да Брејвик покушава да манипулише, што је нешто што терористи раде да би било по њиховом. Њему је тешко у затвору и радије би да изађе", рекао је Верој "Верденс гангу".

Он је додао да Брејвик "вара" да би био у могућности да "понови иста дјела због којих је осуђен".

Брејвик служи казну од 21 године затвора, која је максимална у Норвешкој. Његов боравак иза решетака може бити продужен на неограничен период уколико власти закључе да је то оправдано.

Он је до сада боравио у одјељењу са максималним обезбјеђењем и није имао контакт са осталим затвореницима.

Извор: Срна