latinica  ћирилица
16/02/2018 |  09:27 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Циљ споразума - спречавање асимилације српског народа

Република Српска и Србија основаће национални савјет за очување идентитета српског народа и заједнички и организовано ће дјеловати и спроводити низ мјера да би спријечили асимилацију српског народа, наводи се у споразуму у који је имао увид "Глас Српске".
Република Српска и Србија (фото:mojenovosti.com) -
Република Српска и Србија (фото:mojenovosti.com)

Доношење споразума о спречавању асимилације српског народа најавили су прошле године предсједници Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић због потребе дефинисања начина борбе за опстанак српског народа.

Споразум би ускоро требало да усвоје парламенти Републике Српске и Србије, а Влада Српске већ је дала сагласност на предложени текст.

Сврха доношења споразума јесте да буде омогућено заједничко и организовано дјеловање Србије и Српске чији је главни циљ спречавање асимилације српског народа, наведено је у документу.

Као мјере за спречавање асимилације српског народа, између осталог, наведени су његовање блиских односа са матичном државом, јачање свијести о заједничком поријеклу, чување и његовање српске културе и националног идентитета и убрзање економског развоја.

Очување и његовање српске културе и националног идентитета састоји се од остваривања права на употребу српског језика и ћирилице као његовог матичног писма, права на изражавање, изучавање и развој српске културе, изучавање националне историје, његовање херојске, правдољубиве и слободарске традиције српског народа и обиљежавање националних празника, наведено је у споразуму.

Споразумом је предвиђено и успостављање и спровођење јединствених програма учења српског језика, ћириличног писма, историје, књижевности и културе, а анализу садржаја за више предмета већ су почели представници ресорних министарстава Српске и Србије.

"Основци с обје стране Дрине од септембра ће учити исто градиво из српског језика, историје, географије и природе и друштва", наводи лист.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик раније је истакао да је ријеч о документу усмјереном искључиво ка заштити и опстанку српског народа.

Овај споразум, односно декларација како је раније названа, требало је да буде представљен јуче, на Сретење - Дан државности Србије, али је предсједник Србије Александар Вучић затражио да се то одгоди неколико седмица док добије ширу међународну подршку.