latinica  ћирилица
16/02/2018 |  11:01 | Аутор: РТРС

Вукићевић: Декларација је посвећена само Србима и није против других

Сарадња БиХ и Србије у овом тренутку достигла је највиши ниво, то се посебно односи на Републику Српску... У БиХ још има струја и политичара који не желе добру сарадњу са Србијом, а будућност се не може заснивати на конфронтацијама. Декларација Србије и Српске се односи на заштиту Срба и њиховог националног идентитета и није уперена против било кога, поручује амбасадор Вукићевић.
Станимир Вукићевић - Фото: СРНА
Станимир ВукићевићФото: СРНА

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић истиче да декларација Србије и Републике Српске о очувању српског народа, о којој у БиХ постоји много контроверзи, добронамјених и злонамјерних коментара, па чак и спорења, није уперена ни против кога, и намијењена је само Србима и заштити њиховог националног идентитета.

"Декларација је намењена само Србима, заштити њиховог националног идентитета, језика, постојања у земљама у региону, али и у дијаспори. Према томе, Срби у Чикагу, Срби у Француској, Аустрији и свуда у свијету треба да знају шта им је језик, шта су им крсна слава, култура, обичаји...", рекао је Вукићевић у опроштајном интервјуу за Срну.

Он поручује да је циљ декларације да Срби остану тамо гдје јесу, да не морају бити "великосрби", већ добри грађани земаља у којима живе, али гдје ће сачувати свој национални идентитет, без угрожавања било ког другог народа.

Вукићевић, који из БиХ одлази на функцију амбасадора Србије у Уједињеним Арапским Емиратима, каже да се вријеме послије рата у БиХ и данас не може поредити, јер је тада било много неповјерења, националних тензија и бирократизма.

"Тада су БиХ и Србија имали обим спољнотрговинске размјене од само 300 милиона долара. То је био тежак период, када смо морали да радимо на релаксацији односа, унапређењу сарадње, стварању климе поверења и добросусједства, и, хвала Богу, у томе смо успјели у значајној мјери, а тада је потписан и јединствени билатерални уговор који омогућава грађанима прелазак границе ове двије државе само уз личну карту", подсјећа Вукићевић.

Он наводи да је његов други мандат у БиХ протекао у потпуно другачијој атмосфери, коју је карактерисао веома висок интензитет политичког дијалога између званичника БиХ и Србије, који се одвијао у атмосфери отворености, повјерења, без табу тема или питања која треба "гурати под тепих".

Према његовим ријечима, такав начин дијалога и нових односа гаранција су за ефикасно рјешавање свих отворених питања између Србије и БиХ, без било какве међународне арбитраже или медијације.

Вукићевић напомиње да је током посљедњих година огроман прогрес учињен на плану економске сарадње БиХ и Србије, јер је са почетних 300 милиона долара спољнотрговинске размјене та цифра достигла износ од 1,7 милијарди евра у прошлој години.

"Планова и пројеката имамо много, и са поносом истичем да је БиХ прва земља са којом Србија има потписан споразум о заједничком наступу на трећим тржиштима, са којом имамо заједничку канцеларију у Истанбулу, која равноправно представља привреде и Србије и БиХ. То би требало да и убудуће буде темељ наше међусобне сарадње, без враћања уназад, као што су то неки злонамјерни људи покушали да обезвриједе провокацијама посљедњих дана у Сарајеву", каже амбасадор Србије у БиХ.

Вукићевић упозорава да "то нису само провокације, него и озбиљна упозорења да још увек у БиХ има струја и политичара који не желе добру сарадњу са Србијом".

"Будућност се не може и не сме заснивати на конфронтацијама, него на сарадњи и остварењу заједничких циљева и обостраном интересу, укључујући и сарадњу у области изградње инфраструктуре, путне мреже, туризма, намјенске индустрије, културе, спорта...", каже Вукићевић.

Он подсјећа да су својевремено Србија и Република Српска, која је тек изашла из рата и која је зацјељивала ране, потписале Споразум о специјалним паралелним везама, који је у суштини правни оквир за разноврсну сарадњу.

"И, одмах да кажем, ни тада ни сада, тај споразум није окренут ни против кога, посебно не против Бошњака и Хрвата. То је само правни споразум који нашој сарадњи даје легалитет у оквиру Дејтонског споразума", наглашава Вукићевић.

На крају другог дипломатског мандата у БиХ, Вукићевићева оцјена је да је сарадња БиХ и Србије у овом тренутку достигла највиши ниво, што се нарочито односи на Републику Српску.

"Та сарадња је свестрана, веома садржајна, са пуно заједничких пројеката, обележавања значајних историјских догађаја који чврсто вежу Србе и из Републике Српске и из Републике Србије", рекао је српски амбасадор.

И поменути споразум, истиче он, само је потврда јасно и правно изражене воље да Србија и Српска сарађују на свим нивоима, и то је нешто што има животворан карактер, нешто што ће сваки човјек и у Србији и Републици Српској осјетити.

Он је подсјетио да је Србија у прошлој години издвојила пет милиона евра помоћи Србима у БиХ.

"Од тих пара грађене су школе, обданишта, дата је помоћ болницама, уложено је у инфраструктурне објекте, те паре су дате за подизање животног стандарда грађана и стварање услова за бољи живот у целој БиХ, јер је милион евра дат и општинама у Федерацији БиХ, и то Дрвару, Грахову и Гламочу. Србија све то ради јер жели да помогне Србима да остану и опстану на овим просторима", категоричан је Вукићевић.

Он је поручио грађанима БиХ да морају да схвате да живе у времену које тражи много одрицања, промјена, уважавања европских демократских стандарда, времену које тражи од сваког појединца да размишља шта ће бити сутра.

"Европа жели БиХ која је веома лијепа, која има много потенцијала, која је просперитетна и која би требало да се још боље организује како би ухватила воз за ЕУ. Циљ Европе није нестабилна, него просперитетна БиХ", истакао је Вукићевић у разговору за Срну.