latinica  ћирилица
16/02/2018 |  11:47 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Вишеград - Изложба "Руско чудо" (ВИДЕО)

У организацији Градске галерије Вишеград и Руске амбасаде у Београду, у Вишеграду су отворене двије изложбе "Руско чудо" и "Свети заштитници руске земље".
Изложба руских икона - Фото: РТРС
Изложба руских иконаФото: РТРС

Ријеч је о 75 фото-репродукција из московског Државног музејског комплекса.

Руска икона специфична је по свом колориту и у историји умјетности заузима посебно мјесто.

- Ти светитељи враћају нас на праве стопе и смјернице. Упознајемо се са њиховим животима и управо њихова житија нас везује и охрабрује да наставимо да живимо и радимо како су они радили и да се спремимо за наш велики хришћански празник - каже Драган Вуковић, свештеник.

Посјетиоци су имали прилику и да виде изложбу Руско чудо - дрвену палату цара Алексеја Михајловича, другог цара из династије Романов. Та палата је ремек-дјело старе руске архитектуре, творевина талентованих мајстора, резбара, тесара, ковача и сликара.

- Ова изложба путем паноа говори о богатом духовном, историјском и умјетничком животу Русије, истакао је Ненад Иконић, Друштво Српско-руског пријатељства Александар Невски.

- Прва изложба је била у музеју Херцеговине у Фочи. Онда смо хтјели да повежемо та два града Фочу и Вишеград, и планирали смо још да у Гацку одржимо изложбу - напоменуо је Невски.

Иконе у руској култури имају важну симболику, а руски народ је небројено пута помагао српском у најтежим тренуцима.

Ускоро ће у Вишеграду бити основано и друштво српско-руског пријатељства, а циљ је да се његује нераскидива веза српског и руског народа.