latinica  ћирилица
16/02/2018 |  12:37 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Митровић: Убрзати процес тражења несталих у БиХ

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да је потребно убрзати процес тражења несталих лица у БиХ који је тренутно у застоју.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Процес тражења несталих лица је у застоју због транзиције Међународне комисије за нестала лица /ИЦМ, кадровских проблема у Институту за нестала лица БиХ, те недовољне сарадње институција на нивоу БиХ са институцијама и организацијама из Републике Српске које се баве овом проблематиком", рекао је Митровић Срни.

Он је додао да ће с циљем убрзања процеса тражења несталих лица у БиХ у уторак, 20. фебруара, у Бањалуци бити одржан округли сто о теми "Тражење несталих".

Овај скуп, појаснио је Митровић, биће одржан поводом обиљежавања 22 године од оснивања Удружења породица заробљених и несталих бораца и цивила - Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Према Митровићевим ријечима, убрзањем процеса тражења несталих лица у БиХ потребно је ријешити начин техничке и друге сарадње са ИЦМП-ом јер то остаје отворено питање, посебно због узимања крвних и коштаних узорака од чланова породица погинулих и несталих за новопронађена тијела.

"Потребно је да на овом скупу добијемо одговор на питање у вези са 163 тијела која су крајем прошле године укопана у Високом без знања јавности и породица несталих из Републике Српске", истакао је Митровић.

Он је рекао да ће на скупу бити ријечи и о непосреднијој сарадњи између надлежних институција БиХ, Републике Српске и ФБиХ у процесу тражења несталих лица, те о проблему идентификација 650 ексхумираних посмртних остатака у три спомен-костурнице у Српској.

У раду округлог стола учествоваће директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић, представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ, представници Тужилаштва БиХ, шеф Програма ИЦМП-а за западни Балкан Метју Холидеј, представници ИЦМП-а, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Почетак округлог стола заказан је за 10.00 часова у хотелу "Босна".

Извор: Срна