latinica  ћирилица
16/02/2018 |  13:35 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Захарова: Самопроглашено Косово - "црна рупа" са чудним статусом

Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова рекла је да је Косово након десет година самопроглашене независности постало још једна "црна рупа" са чудним статусом, а све се више чују гласови оних земаља које се кају због одлуке да признају њену независност.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

"Покушаји међународне организације да ту земљу укључи у многобројне структуре нису успјели, пракса имплементације европских шаблона у косовску демократију је пропала. Формирао се неодрживи полумарионетски режим који одлуке доноси на основу наређења западних дипломата", истакла је Захарова.

Она је рекла да се хаос на /самопроглашеном/ Косову користи да би се на тој територији, под окриљем резолуције 1244 Савјета безбједности УН, размјестиле инфраструктуре НАТО-а, као и америчка база "Бондстил" са циљем да се утиче на унутарполитичке процесе на Балкану, преноси "Спутњик".

Захарова је оцијенила да једнострано проглашење независности Косова није ријешило економске проблеме није резултирало повећањем инвестиција, него је, штавише, та територија постала још бједнија, одакле народ жели да побјегне.

"Корупција је у процвату, ниво безбједности је критичан, у порасту је пријетња од тероризма, самим тим се поставља питање који је повод за славље у Приштини? Разлога за славље једноставно нема", истакла је Захарова.

Она се осврнула на рекламу која је ишла на америчкој телевизији Си-Ен-Ен са слоганом "Косово - земља могућности", рекавши да се управо данас види "каква је то земља и са каквим могућностима".

Говорећи о евроинтеграцијама земаља Балкана, Захарова је подсјетила да је Русија у више наврата говорила да то питање за Москву није проблематично у случају да се тим земљама не поставља услов да се зарад уласка у ЕУ морају удаљити од Русије.

"Пракса показује да се управо пред тим избором налазе државе Балкана, као и да су приморане да се придруже антируским политичким мјерама по узору на спољнополитички правац Брисела", појаснила је она.

Захарова је изразила наду да ће Брисел донијети прави закључак из досадашњег лошег искуства "Источног партнерства" и узети у обзир односе које земље Балкана имају са Русијом.

"Званични став Русије јесте да све најважније проблеме на Балкану морају да рјешавају те државе самостално без спољног мијешања", рекла је Захарова.

Она је навела да је само у случају дијалога могуће постићи компромис када је ријеч о реалном процесу побољшања односа на Балкану, поготово у аспекту међуетничког мира и безбједности.

Извор: Срна