latinica  ћирилица
16/02/2018 |  13:50 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Београд за трајно рјешење односа са Приштином

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Софији да ће званични Београд наставити да се залаже за трајно рјешење питања односа са привременим институцијама власти у Приштини, са циљем постизања мира и стабилности у региону.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Он је, на неформалном састанку министара спољних послова чланица ЕУ и земаља кандидата, истакао да су за Србију једнострано проглашена независност Косова и ситуација у тој покрајини највећи безбједносни изазов.

Дачић је нагласио и да је званични Београд, дијалогу о нормализацији односа са Приштином приступио са увјерењем да је та нормализација најпотребнија грађанима Косова и Метохије, али и свим Албанцима и Србима.

"Нажалост, највећи дио споразума који сам као предсједник Владе Србије, заједно са Хашимом Тачијем и Кетрин Ештон, парафирао није примијењен, и то не кривицом Београда", рекао је Дачић.

Он је изразио очекивање да ће се то промијенити у блиској будућности и да ће заједница српских општина на Косову и Метохији бити основана.

"Наставићемо дијалог у доброј вјери јер сматрамо да је он неопходан предуслов за стабилност и безбједност нашег региона", навео је Дачић.

Он је указао и да је "апсолутно контрапродуктивно" да неки министри спољних послова шаљу Београду арогантне поруке да мора да призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

"Желио бих да подсјетим на то да је то једнострани чин и да је Србија спремна да води дијалог да би се пронашло трајно рјешење, али, то је оно што ви у ЕУ не желите да чујете, имајући у виду значај Косова за Србију", нагласио је Дачић.

Министар спољних послова Србије подсјетио је и да је званични Београд за постизање договора о питању Косова и Метохије.

"Немојте да нас вријеђате или понижавате. Ми смо за договор, али договор значи поштовање интереса обје стране. Ми ћемо, као и до сада, наставити да се залажемо за трајно рјешење са циљем постизања мира и стабилности у региону", поручио је Дачић.

Говорећи о Стратегији проширења ЕУ на западни Балкан, Дачић је напоменуо да је за Србију овај документ вишеструко значајан.

"Та стратегија потврђује да ЕУ препознаје проширење на западни Балкан као циљ достижан у блиској будућности, препознаје Србију и Црну Гору као земље које су највише одмакле у овом процесу", навео је Дачић.

Он је указао и на значај одржавања предстојећег Самита ЕУ - западни Балкан у Софији. "Вољели бисмо да таквих скупова у будућности буде и више и да њихови резултати буду охрабрујући за Србију и регион у цјелини", каже Дачић.

Извор: Срна