latinica  ћирилица
16/02/2018 |  14:40 | Аутор: РТРС

Пореска управа Српске: Рекордна наплата пореза

Пореска управа Републике Српске у прошлој години остварила је рекордну наплату пореза од када постоји. Наплаћено је 2 милијарде 352 милиона марака, што је повећање за 8 одсто у односу на 2016. годину или 176,5 милиона марака, изјавила је гостујући у програму Радија Републике Српске директорица Пореске управе Зора Видовић. Каже да такву ситуацију очекује и током ове године.
Пореска управа Рeпублике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Рeпублике СрпскеФото: РТРС

Ова година добро је почела - само у јануару наплаћено је 40 милиона више него претходне године, каже Видовићева, али и додаје да велики проблем и даље представљају здравствене установе које дугују 300 милиона марака. Највећи дужници у здравству су Универзитетско Клинички центар Српске са 50 милиона марака, затим Клинички центар Источно Сарајево, болница у Добоју, Бирач из Зворника, док од фудбалског клуба Борац, Пореска управа потражује 12 милиона марака. Дуг Пореској управи на крају 2017. године био је милијарду 156 милиона.

"Ми немамо ни једног активног пореског обвезника, изузев здравства, који има некакав огроман дуг. Ти који имају дугове, изузев здравства, у реалном сектору и у свим другим јавним предузећима, они су престали са радом и то нама прави проблем и ми смо увијек у контакту са министарством индустрије и министарством финансија да се договарамо на који начин да радимо са тим пореским обвезницима који су престали са радом. Надамо се и очекујемо да ће министарство индустрије, чији је то ресор, наћи потенцијалног купца или инвеститора, да би покренуо тај капацитет", истакла је за Радио Републике Српске директорица Пореске управе Зора Видовић.

Видовићева каже да је велики број и пореских обвезника који на основу репрограма измирују своје обавезе. Наводи рафинерије у Броду и Модричи. Видовићева најављује и објављивање листе уредних платиша, као што су Електропривреда РС, Телеком, банкарски сектор, али и велики број приватних фирми.

"На примјер, Алумина која је била у тешком стању, њихов приход вртоглаво расте, исплаћују уредно све своје обавезе, чак исплаћују обавезе и тих других зависних предузећа које су Литванци направили. Има одређен број предузећа која се ревитализују и плаћају своје обавезе. "Космос" први пут плаћа своје текуће обавезе редовно, он је ушао у репрограм", истакла је Видовићева.

Директорица Пореске управе најавила да ће и у наредном периоду бити појачане контроле издавања фискалних рачуна. Прошле године привремено су због неиздавања рачуна, била затворена 584 објекта, док је издато 1600 прекршајних налога.