latinica  ћирилица
16/02/2018 |  15:50 | Аутор: РТРС

Могерини: Обавезујући споразум Београда и Приштине до краја 2019. године

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини очекује да Београд и Приштина постигну правно обавезујући споразум о нормализацији односа до краја наредне године, с обзиром на то да су већ ушли у разговоре о том питању.
Хашим Тачи, Федерика Могерини и Александар Вучић (Архив) - Фото: РТС
Хашим Тачи, Федерика Могерини и Александар Вучић (Архив)Фото: РТС

Она је поручила на састанку неформалног Савјета министра спољних послова ЕУ и министара земаља кандидата да јасно види одлучност Београда и Приштине, који су ушли у разговоре о споразуму који би требало да ријеши питање нормализације односа.

"Потребни су политичко лидерство, храброст, одлучност и визија шта је боље за грађане. Мислим да имамо добру шансу повезујући овакве охрабрујуће кораке са перспективом, која ће дефинитивно донијети добробит цијелом региону", рекла је Могеринијева.

Она је навела да је дводневни састанак у Софији био прва прилика да министри ЕУ размотре недавно представљену Стратегију проширења ЕУ.

Могеринијева је истакла да међу министрима, када је ријеч о Балкану, постоје јасан и јединствен приступ, позитивна процјена Стратегије за проширење и подршка чињеници да под бугарским предсједавањем постоји простор за напредак цијелог региона.

Извор: СРНА