latinica  ћирилица
16/02/2018 |  18:33 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Вучић: Срби неће прихватити самопроглашено Косово зарад чланства у ЕУ

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Срби неће прихватити самопроглашену независност Косова и Метохије у замјену за чланство у ЕУ.
Александар Вучић (фото:Tanjug, Dimitrije Goll) -
Александар Вучић (фото:Tanjug, Dimitrije Goll)

Вучић каже да се такав избор ставља пред Србију 10 година од једностраног проглашења независности јужне српске покрајине.

Он је истакао да се, од када је Косово прогласило независност 2008. године, од Србије и Срба очекује да то прихвати, постану велики и разумију да су све то изгубили.

- Али, оно што ја говорим свуда, а прије свега у Бриселу, јесте да Албанци сматрају Косово својом територијом, исто тако и Срби, што је у складу са нашим Уставом - да је Косово наша територија - рекао је Вучић за Ројтерс.

Он сматра да је потребан компромис за било какав договор, истичући да неће водити до рјешења ситуација у којој једна страна све добија, док друга нема ништа.

Вучић је указао да је рјешење могуће само ако су обје стране задовољне или бар дјелимично.

Упитан како тумачи изјаву њемачког министра спољних послова Зигмара Габријела да ће Србија постати чланица ЕУ само ако прихвати независност самопроглашеног Косова, Вучић каже да то није једина опција.

- Мислим да постоји више модела за Косово. Постоји много различитих модела које би једна или друга страна тешко прихватиле. Обје стране имају нешто што је тешко да прихвате и то су онда најбољи модели. Али за то је потребно још много разговора, много политичке добре воље и у Приштини, а не само у Београду, као и у Бриселу, да се дође до компромиса, умјесто што би се само настављао притисак на Србију - рекао је Вучић.

Предсједник Србије каже да о евентуалном признању може да одлучи само народ који већински Косово и Метохију види као колијевку своје православне вјере.

- Српски народ је тај који ће одлучивати о признавању независности Косова, народ је увијек тај који одлучује. Можда мислите да би то могло добити већинску подршку у Србији, али ја нисам тако сигуран - рекао је Вучић.

Он истиче да су сви правни принципи и закони погажени приликом проглашавања независности самопроглашеног Косова.

- Сада би они требало да одустану од тога, а ми да разумијемо стварност и покажемо разумијевање за односе у свијету, као и на Косову и Метохији, да схватимо да Косово није цијело наше, као што су нас учили, али да наравно и све није њихово као што покушавају да докажу - рекао је Вучић.

Он је указао да ће свако ко је реалан, озбиљан и разуман, трагати за компромисним рјешењима.

- Ако они одбију компромисна рјешења, то неће бити превелика трагедија, осим што ће то бити лоше вијести за српску заједницу. Имаћемо тако замрзнути сукоб више деценија који ће у једном тренутку, за 20 или 30 година, нажалост, бити одмрзнут. Знате шта то значи - рекао је Вучић.

Он је објаснио да због тога толико инсистира на миру и стабилности, на преговорима и рјешењу.

Извор: СРНА