latinica  ћирилица
16/02/2018 |  18:39 ⇒ 17/02/2018 | 08:56 | Аутор: РТРС

Хоће ли Уставни суд БиХ зауставити отуђивање напуштене српске имовине у Федерацији? (ВИДЕО)

Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске, упутио је Уставном суду БиХ, апелацију за оцјену уставности Закона о земљишним књигама Федерације БиХ.
Апелација - Фото: РТРС
АпелацијаФото: РТРС

Неуставним сматрају начин обавјештавања власника некретнина у процесу замјене старих земљишних књига електронским катастарским евиденцијама.

За разлику од Српске гдје Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове, сваког власника појединачно у писаној форми обавјештава о процесу који такође траје, у Федерацији власнике обавјештавају углавном недоступним, јавним оглашавањем у локалним медијима или у Службеном гласнику.

Од Уставног суда, апеланти траже да до коначне одлуке, привременом, онемогући примјену спорног закона.

Најновије "поспремање" српске имовине у Федерацији, мјесецима је рађено уз "гласно" ћутање. До расељених широм Српске и изван граница БиХ, федерални службени гласници, логично, нису стизали.

Нити фреквенције локалних радио станица. Нити је расељенима било успутно да "свраћају" и ишчитавају огласне плоче општинских судова. А, управо то су били једини федерални "мегафони" о тихом "поспремању".

Рокови – краткорочни од два мјесеца или три, пролазили су. Референти књижили по доступним евиденцијама, или сами "пресуђивали" уколико власништво над некретнинама, у грунту и катастру, није било усклађено. А онда је тихо "поспремање" ипак, доспјело у јавност.

За дио власника у катастарским општинама, гдје је процес већ окончан, за реакцију је било касно. Случајне или намјерне "грешке" о власништву, мораће да доказују судским путем, борећи се са вјетрењачама и плаћајући енормне трошкове.

Срећнији, чија имовина још није прошла "ревизију", реаговали су. Али узалуд! Федерална геодетска управа није одступила ни за милиметар.

Жељко Обрадовић директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове каже да се све ради у складу са Законом о земљишној књизи.

Због тога је Закон и упућен "на провјеру" Уставном суду! Апеланти тврде - дискриминаторски је, не само за Србе, већ и све друге расељене изван територије Федерације. Подсјећају да исти процес, траје и у Српској. Али транспаренто! Јер умјесто Српске путују писана обавјештења до сваког власника некретнине посебно, ма гдје био расељен.

Марко Видаковић, посланик СНСД-а каже да они траже исти третман.

"Стварају се бројне могућности за злоупотребе овог закона. Ми смо такође тражили од Уставног суда да рјешавајући по овом захтјеву, донесе привремену мјеру, односно да онемогући примјену овог закона до окончања поступка оцјене уставности", навео је Видаковић.

Из Уставног суда БиХ кратак одговор. Апелацију су запримили. Разматраће је на "једној од наредних пленарних сједница". На првој, за четвртак заказаној, нису планирали. А процес регистрације траје!

"Сматрамо да управо путем ове злоупотребе и нејављања, нечија имовина буде укњижена на неком другом власнику. Тако да је то велики проблем", истакла је Смиљка Кнежевић, председница Удружења Крајишника - Бијељина.

И прије најновије регистрације некретнина, "таленти" међу катастарским референтима процјењивали су. И књижили како им воља или како ко плати. За земљиште, у насељу Неџарићи, 14 година породица Јошило обилази сарајевско правосуђе - од општинског суда преко Кантоналног па до Врховног. И назад!

Пишу жалбе, тужбе ревизије.... Док "мезимчад" тог истог правосуђа – "неимари" Ефендићи, Касаповићи Хоре...на њиховој земљи граде ресторане и спортске терене.

Осим од криве процјене "свезнајућих" референата у најновијој ревизији некретнина, породици Јошило и сличнима, озбиљно пријети још један дискриминаторски федерални закон – о стварним правима. И у њему тзв. институт државине.

Или озакоњене отимачине! Наиме члан 58 прописује да уколико је умјесто стварног власника, земљиште "савјесно" користило друго лице десет или 20 година, оно стиче право на ту некретнину. Или у сљедећем члану - у ситуацијама када је, попут примјера Јошило, на туђем земљишту већ изграђен објекат, неимар може право власништва да оствари и над земљиштем – дужан је само да стварном власнику исплати, најчешће минималну вриједност.

И док апеланти најављују, да ће се озбиљније позабавити и овим законским рјешењем, за првобитно о земљишним књигама очекују хитну реакцију Уставног суда! У супротном у тоге заогрнути, могли би да постану "саиграчи" у федералним играма са туђим тапијама.